Terapii alternative

#reguli odihna #somn odihnitor #odihna #somn

Cele 10 porunci ale unui somn odihnitor

Un somn odihnitor este "motorul" unui organism sanatos si unul dintre secretele longevitatii. Iti imbunatateste puterea de concentrare si iti da o stare de bine, pentru intreaga zi. Iata ce reguli trebuie sa urmezi, pentru a te trezi odihnit si plin de energie.

Nu manca inainte de culcare

Ultima masa trebuie luata cu cel putin doua ore inainte de culcare. Daca faci greseala sa mananci copios, iar apoi sa mergi direct in pat, o sa ai un somn zbuciumat, din cauza ca organismul lucreaza la digestie, in loc sa se odihneasca. Nici pe stomacul gol nu este bine sa dormi, deoarece foamea te poate trezi in toiul noptii.

Atentie la temperatura camerei

Ai grija ca inainte sa te bagi in pat sa reglezi temperatura din camera astfel incat sa nu iti fie nici prea frig, dar nici foarte cald, temperatura ideala pentru somn este situata intre 16-19 grade Celsius.

Relaxare inainte de somn

Rasfoieste cateva pagini din cartea prefarata sau bea un ceai de tei. Aceste ritualuri te vor face sa mergi la culcare cu mintea limpede si relaxata. Iar somnul va fi pe masura.

Fara telefon langa pat

Potrivit specialistilor de la Sleep School din Londra, citati de dailymail.co.uk, lumina emisa de ecranele telefoanelor poate afecta ritmul circadian al organismului. Un mesaj primit noaptea te poate trezi si iti poate ruina somnul.

Fara cofeina

Ultima cafea ar tebui bauta inainte de ora 15:00, astfel incat cofeina sa nu mai aiba niciun efect asupra creierului, iar tu sa ai un somn linistit.

Aceeasi ora de culcare

Ideal este sa iti faci un program de somn de la care sa nu te abati nici macar in weekend. Mergi la culcare in jurul orei 22:00 si dormi sapte sau opt ore zilnic.

Fara televizor

Locul televizorului trebuie sa fie in camera de zi, nicidecum in dormitor. Privitul la televizor inainte de culcare poate provoca tulburari de somn.

O perna noua

O perna nepotrivita iti poate da dureri de spate, asa ca alege una potrivita. O perna buna trebuie sa umple spatiul dintre gat si umar. O perna cu dimensiunile cuprinse intre 10-15 cm este ideala. Pernele umplute cu fulgi sau puf sunt mai indicate pentru pozitia corecta a coloanei vertebrale.

Fa sport

Persoanele care fac sport au parte de un somn odihnitor spre deosebire de persoanele sedentare. Sportul elimina stresul si te ajuta sa lasi deoparte toate gandurile negative atunci cand te bagi in pat. Trebuie sa-ti programezi insa antrenamentele in asa fel incat sa nu faci efort cu patru 4 ore inainte de culcare!

Odihna din timpul zilei

Daca dormi dupa ora 16:00, vei adormi greu seara si nu vei reusi sa te odinhesti suficient. Un adult ar trebui sa aiba parte de o repriza de somn pe timpul zilei nu mai lunga de 30 de minute, insa inaintea orei 16.00.

Sursa foto: lovesbeddingandfurniture.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare