Terapii alternative

#salina #afectiuni pulmonare #beneficii salina # salina terapeutica # boli de plamani

Beneficiile terapeutice ale salinelor

Salinele au fost introduse in circuitul terapeutic din cauza patologiei aparatului respirator, care s-a inmultit cu diverse forme de manifestare clinica a bolilor, lucru favorizat de industrializarea excesiva, poluarea din mediului inconjurator, stressul fizic si psihic, marilor aglomeratii urbane.


Ce sunt salinele terapeutice?


Salinele terapeutice se caracterizeaza printr-un microclimat cu parametri fizici, chimici si microbiologici constanti in comparatie cu aerul exterior, care este supus variatiilor zilnice sau sezoniere.

De asemenea, in interiorul salinelor se gasesc cantitati crescute de CO2 si H2S fata de aerul exterior, prezenta de Na, Ca, Mg, nu exista poluanti atmosferici, iar aerul are un ph usor acid.

Aceste lucruri duc la imbunatatirea starii clinice a pacientilor, reducerea zilelor de spitalizare si a dozelor de medicamente indicate, ameliorarea calitatii vietii, reducerea stressului determinat de boala si de incapacitatea de a mai desfasura activitatile cotidiene.

Bioclimatul de salina are un caracter sedativ, de curatare, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspect de umezeala.
 

Indicatii si contraindicatii pentru salinele terapeutice


Indicatiile salinelor terapeutice sunt:

  • astmul bronsic la copii si adulti cu debut cat mai recent, forme clinice usoare si medii;
  • bronsitele cronice simple;
  • afectiuni alergice ale cailor aeriene superioare - rinite, rinosinuzite, in afara perioadelor de acutizare.


Contraindicatiile salinelor terapeutice:

  • tuberculoza pulmonara, cordul pulmonar cronic decompensat;
  • insuficienta cardiaca;
  • neoplasmul pulmonar;
  • reumatismul inflamator si degenerativ in puseu acut,;
  • infectiile;
  • pacientii febrili;
  • astm bronsic in criza.


De asemenea se recomanda prudenta la bolnavii varstnici peste 60 -70 ani, la care astmul bronsic si bronsita cronica se asociaza cu o serie de afectiuni, in diverse sfere de patologie.

Efectul curei se mentine cateva luni, intervalul de timp petrecut intr-o zi in salina variind in functie de patologie si gradul de toleranta al pacientului.

Programul recuperator cuprinde odihna pe scaune, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri distractive si activitati sportive, cum ar fi sahul, tenisul de masa, biliardul, precum si plimbari, alergari usoare, psihoterapie, programe de educatie sanitara si de preventie.

Numarul tot mai mare de pacienti care aleg ca metoda de tratament si preventie salinele terapeutice, precum si numarul in continua crestere al celor care revin anual la salina reprezinta, pe langa benefiiciile documentate stiintific o dovada in plus a efectelor terapeutice ale terapiei subterane.

Daca aveti intrebari legate de beneficiile terapeutice ale salinelor, le puteti adresa doamnei Dr Camelia Rosu, prin postarea unui comentariu la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare