Dupa desfraul culinar din zilele de Paste toti simtim nevoia unei cure de detoxifiere, pentru a ajuta corpul sa isi revina. Banala papadie, pe care o vezi pe toate drumurile, poate fi cea mai buna prietena a ta in aceasta perioada.
Ceaiul de papadie este unul dintre tratamentele naturale folosit pentru o multime de afectiuni, dar in special pentru detoxifierea ficatului si a intregului organism. Ceaiul de papadie ajuta, de asemenea, la imbunatatirea capacitatii de concentrare.
Din ce parti ale plantei facem ceaiul
Radacina si frunzele de papadie sunt bogate in fructoza si insulina, contin principii active, acizi fenolici si steroli.
Pentru o infuzie de papadie folosim 10 grame de frunze uscate, peste care turnam 250 ml de apa clocotita; aceasta e poate consuma ca atare dupa 10 minute, sau cu putina miere.
Decoctul de papadie se prepara cu radacina acestei plante. IN 250 ml de apa se pun doua linguri de radacina de papadie uscata si maruntita si totul se lasa la fiert timpde 15 minute, la foc mic. Cand apa se evapora, se completeza cu aa rece, iar apoi totul se strecoara, se lasa sa se raceasca si se pune la frigider. Decoctul se administreza in trei doze zilnice - cate 2 linguri inainte de fiecare masa - iar cura poate fi tinuta aproximativ 3 saptamani.
Beneficiile ceaiurilor de papadie
Dincolo de rolul sau de detoxifiant si hepatoprotector, papadia are si alte efecte benefice pentru organism:
- imbunatateste circulatia sangelui
- scade glicemia
- imbunatateste digestia si previne constipatia
- ajuta la eliminarea lichidelor retinute in exces
- previne balonarea
- este un diuretic natural.