Terapii alternative

#scadere tensiune #tensiune arteriala #tensiune

5 modalitati prin care iti scazi tensiunea arteriala fara medicamente

Tensiunea arteriala mai este cunoscuta si drept “ucigasul tacut”, intrucat nu are de obicei niciun simptom, reprezentand totodata una dintre cele mai raspandite boli si una dintre cauzele majore de deces.

 

Aproape 20% din populatia lumii sufera de hipertensiune arteriala si habar nu are, ne fiind astfel constienti de riscul de infarct miocardic pe care il au. In plus, persoanele cu hipertensiune arteriala risca si accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boli de rinichi si chiar orbire.

Singura modalitate prin care poti afla daca ai sa nu tensiune arteriala este sa o testezi cu ajutorul unui tensiometru. Daca ai fost diagnosticat cu tensiune ridicata sau cu predispozitie pentru tensiune arteriala mare exista cateva lucruri esentiale pe care le poti face pentru a tine departe afectiunile care deriva din aceasta.

1. Slabeste si fii atenta la grasimea din jurul taliei

Acest prim remediu pentru gestionarea tensiunii arteriale ridicate este esential. Studiile arata o corelatie directa intre supraponderalitate si tensiune. Persoanele obeze au dificultati de respiratie, pot suferi apnee de somn, care ridica si mai mult tensiunea arteriala. Pierderea in greutate este una dintre cele mai eficiente modificari ale stilului de viata pentru controlul tensiunii arteriale. Pierderea a doar 4,5 kilograme poate reduce semnificativ tensiunea.

2. Fa exercitii in mod regulat

Exercitiile fizice sunt este extrem de importante pentru longevitate si pentru calitatea vietii in general. Activitatea fizica regulata - cel putin 30 de minute de trei-patru ori pe saptamana - poate scadea tensiunea arteriala, cu 4 pana la 9 milimetri coloana de mercur. Este important sa se integreze in mod constant activitatea fizica in stilul de viata, intrucat odata ce ai redevenit sedentar, tensiunea arteriala va creste din nou. Daca tensiunea arteriala este doar putin mai mare (prehipertensiune), exercitiile fizice te pot ajuta sa eviti dezvoltarea hipertensiunii. Daca ai deja hipertensiune arteriala, activitatea fizica regulata te poate ajuta la mentinerea nivelurilor de presiune mai mici.

3. Redu consumul de sare

Nu exista nici o modalitate clara pentru a determina daca o persoana este sensibila la sare, astfel ca toata lumea ar trebui sa reduca aportul de sodiu, sustin nutritionistii. Cat de mult ar trebui redus? Cam la jumatate! Chiar si o mica reducere a aportului de sodiu va diminua tensiunea arteriala cu 2 pana la 8 mm Hg.

4. Mananca ciocolata neagra

Unul dintre remediile savuroase pentru tensiunea arteriala crescuta este consumul de ciocolata neagra. Un studiu a aratat ca ciocolata care contine cel putin 50% cacao poate reduce tensiunea, in special in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune.

5. Scapa de stres

Expunerea la stres perioade indelungate poate avea efecte extrem de nocive asupra organismului. Cercetarile arata ca stresul cronic este legat, in general, de serviciu. Persoanele care lucreaza mai mult de 41 de ore pe saptamana prezinta un risc de tensiune arteriala mai crescut cu 15%, arata un studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea Irvine, din California.

Poate fi dificil sa pleci la timp de la munca in fiecare zi, dar incearca sa pleci la o ora decenta, astfel incat sa poti merge la sala de sport sau sa poti gati o masa cat mai sanatoasa. Odihna si relaxarea diminueaza considerabil stresul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare