Medicul raspunde

#ceaiuri indigestie #indigestie sarbatori #digestie sarbatori #remedii indigestie #carbune medicinal

Sarbatori linistite, fara probleme digestive! Remedii in caz de indigestie

Crampe abdominale, constipatie, senzatie de greata, dureri de cap... Aceste sunt cele mai frecvente semne ale indigestiei de sarbatori, perioada in care  mancam din belsug sarmale, carnati, caltabosi, piftie de porc, “udate” cu alcool. Abuzurile sunt cu atat mai periculoase,cu cat urmeaza perioadei de post.
 
Pentru a avea niste sarbatori de Craciun linistite este bine sa prevenim aparitia acestor tulburari urmand cateva „reguli” simple, recomandate de dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, gemoterapie. Iata ce ne recomanda medicul:
  • produsele din carne este indicat sa le asociem cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.
  • sa fim atenti la calitatea mancarii si nu la cantitate.
  • sa consumam in aceasta perioada si supe si borsuri de legume.
  • sa folosim din plin condimente aromatice cum ar fi : maghiran, rozmarin, oregano, marar, menta, cimbru, busuioc, sofran, ghimbir, fenicul, chimen­, care imbunatatesc si usureaza digestia.
  • sa ne hidratam corespunzator: apa, supe si ciorbe, ceaiuri din plante; aceste ceaiuri, pe langa fapul ca mentin balanta hidrica a organismului, au si efecte terapeutice: ne imbunatatesc digestia, combat constipatia, stimuleaza secretia si excretia de bila de bila, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, combat senzatia de greata, voma, reduc hiperaciditatea gastrica, durerile de cap; ajuta la eliminarea apei in exces din organism (favorizata de folosirea sarii in exces): soc, anghinare, papadie, cimbru, musuioc, menta, ghimbir, mesteacan, rozmarin, lemn­ dulce, musetel, lavanda, salvia.
  • sa utilizam comprimate cu enzime digestive, ­de preferat cele care contin enzime vegetale (papaina si bromelaina) extrase din papaya si ananas.
  • sucurile alcaline - ­ din varza, cartof, morcov, sfecla rosie - diminueaza aciditatea gastrica.
  • uleiul de catina, de galbenele si de sunatoare au si ele actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv; se iau intre 5-­10 picaturi de 2-­3 ori/zi, 6-8 saptamani.
  • uleiul volatil de menta si de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa; cura de 2­-3 saptamani.
 
Persoanele cu hiperaciditate gastrica este bine sa foloseasca ceaiuri sau comprimate ce contin extracte de aloe, de galbenele, salcam, lemn­ dulce, sunatoare, lavanda.
 
Pentru combaterea senzatiei de greata pot fi folosite si capsulele cu ghimbir sau menta.
 
Senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosirea capsulelor cu carbune medicinal.
 
Pentru a nu ne suprasolicita ficatul, este indicat sa limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu. Benefic este si
consumul, inainte de ora 17, de ceai verde, alb, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia si ajuta la scaderea colesterolului.
 
Sursa foto: Hepta 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare