Frumusete & Ingrijire

#cosuri #acnee #ten gras #piele #sebum

Mituri false despre aparitia cosurilor

Ai trecut de multa vreme de perioada adolescentei, dar inca te confrunti cu neplacutele cosuri pe fata? Renunta sa mai crezi in ideile preconcepute, cum este cea potrivit careia ciocolata ar stimula aparitia cosurilor. De fapt, acneea este cauzata de o hiperactivitate a glandelor sebacee.

In conditii normale, aceste glande produc mici cantitati de sebum, o substanta foarte uleioasa care ajuta la hidratarea naturala a pielii. In cazul acneei, aceste glande produc cantitati excesive de sebum care pot obstructiona foliculii pilosi cutanati. Acneea este o boala comuna care afecteaza pielea, de obicei de la nivelul fetei, insa poate sa se produca si la nivelul gatului sau al spatelui.

Iata 5 mituri false despre acnee pe care este bine sa le cunosti, pentru a evita sa urmezi tratamente gresite:

 

Mitul 1. Ciocolata stimuleaza aparitia cosurilor

 

Desi teoria potrivit careia ciocolata este vinovata de aparitia cosurilor a ajuns aproape o „legenda”,  in realitate acest aliment preferat de multe persoane nu are nimic de-a face cu acneea. Potrivit specialistilor, vinovate de aparitia cosurilor sunt prajiturile, painea alba si orezul, pe care ar trebui sa le eliminam din farfurie. Cercetatorii americani acuza aceste alimente de producerea acneei juvenile.

Legatura dintre cosuri si produsele cerealiere ar fi survenit din cauza insulinei, hormon indispensdabil asimilarii glucidelor. Painea alba, orezul alb, biscuitii si alte cereale rafinate sunt foarte rapid digerate si antreneaza o secretie de insulina foarte importanta. Prin urmare, insulina creste eliberarea hormonilor androgeni, ceea ce provoaca o hiperproductie de sebum la nivelul porilor pielii, favorizand infectia.

 

Mitul 2. Pizza contribuie la intensificarea cosurilor

 

Daca aveai impresia ca pizza este alimentul „rau”, responsabil de eruptiile acneice, te-ai inselat. Specialistii au descoperit ca aceasta afectiune este cauzata de factori ereditari sau hormonali. Afluxul de hormoni adrogeni are ca efect stimularea sebumului si a keratinei, ambele cu rolul de a pastra umiditatea pielii si de a contribui la formarea parului. Cand unul dintre acestea se gaseste in exces si obstructioneaza foliculii pilosi, este declansata aparitia cosurilor.

 

Mitul 3. Sucurile carbogazoase agraveaza acneea

 

Mai multe studii au fost efectuate pentru a verifica validitatea acestei afirmatii, insa nu exista nicio certitudine potrivit careia consumul de sucuri carbogazoase ar favoriza aparitia cosurilor. S-a observat insa o legatura intre consumul acestor bauturi si al alimentelor bogate in grasimi, asadar este indicat sa te asiguri inainte ca alimentatia ta nu este bogata in produse grase, de tipul fast-food.

 

Mitul 4. Pielea murdara cauzeaza acneea

 

Acneea nu este provocata de o piele murdara, asa cum nu este indusa de un consum prea mare de ciocolata sau branza. Cosurile apar in momentul in care porii pielii se blocheaza printr-o supraproductie de sebum. Sebumul este uleiul natural al pielii care are rolul de a lubrifia pielea. Daca porii sunt deschisi, iar sebumul se infecteaza (adesea cu diverse bacterii), apar cosurile. Astfel, prima masura in tratarea cosurilor este stoparea sebumului, cu ajutorul unui tratament medical .

 

Mitul 5. Sexul, vinovat de aparitia cosurilor

 

Cu siguranta ai auzit zvonuri cum ca prea multe raporturi sexuale sau dimpotriva abstinenta ar putea cauza aparitia cosurilor. Nu exista nicio dovada care sa certifice acest lucru. Exista o legatura intre activitatea sexuala si productia de hormoni, insa relatia propriu-zisa intre raportul sexual si producerea de sebum nu este inca demonstrata.

Sursa foto : estheticfactory.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului