Frumusete & Ingrijire

#contrindicatii spalat maini #indicatii spalat maini #spalat maini

Spalatul pe maini - indicatii si contraindicatii

De mici am fost invatati ca spalatul pe maini este benefic, pentru ca ne apara de microbi si bacterii. Astfel, aceasta banala actiune a reusit, treptat, sa faca parte din rutina noastra.

In aceasta perioada de pandemie, spalatul pe maini ar trebui sa fie si mai des efectuat, pentru a preveni raspandirea noului coronavirus. Dupa cum ne indruma si autoritatile, spalatul corect pe maini se face doar cu apa si sapun, durata sa fiind de cel putin 20 de secunde.

Daca nu putem sa ne spalam imediat dupa ce am atins suprafete pe care au pus mana si alte persoane, ar fi bine sa folosim solutii dezinfectante pentru maini, pe baza de alcool (minimum 60%) si glicerina (pentru a nu usca pielea), sau sa folosim servetele umede antibacteriene. Cele din urma nu garanteaza ca ne curata 100%, dar sunt mai bune decat nimic.

De ce este important sa ne spalam pe maini

Daca nu ne spalam frecvent pe maini, mai ales in contextul actual, exista riscul sa contractam noul coronavirus, deoarece, constient sau nu, ne atingem fata de cel puțin 20 de ori pe oră. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicii nu contenesc sa ne aminteasca de importanta spalatului foarte bine si frecvent pe maini, mai ales ca mutatiile virusului continua sa surprinda lumea medicala.

Spalatul pe maini ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, daca facem asta in momentele-cheie in care suntem expusi germenilor din mediul inconjurator, dar si atunci cand este cel mai probabil sa raspandim bacteriile aflate pe mainile noastre. Apa si sapunul sunt cea mai buna modalitate de protectie impotriva acestor patogeni.

Indicatii

Majoritatea bolilor, precum hepatita, gripa, raceala si, mai nou, SARS-CoV-2, se transmit usor din cauza igienei precare a mainilor. De pe suprafetele contaminate, cercetatorii au descoperit ca se pot lua inclusiv bacteriile Salmonella, E. coli si norovirus, responsabile de aparitia diareii.

Daca pana de curand ne spalam pe maini doar inainte sau dupa ce gateam, ne asezam la masa, bandajam o rana sau ingrijeam o persoana bolnava, atunci cand ne schimbam lentilele de contact, foloseam toaleta, aruncam gunoiul menajer ori ne jucam cu un animal de companie, acum, la toate astea s-au mai adaugat cateva recomandari. Specialistii recomanda spalatul mainilor si inainte si dupa ce ne suflam nasul, dupa ce tusim sau stranutam, inainte de a ne atinge ochii, nasul, gura si fata, in general. Nu in ultimul rand, este recomandat sa ne curatam imediat mainile dupa ce am atins suprafete, precum: tejghele, bare ale mijloacelor de transport in comun si manerele usilor.

Contraindicatii

1. Apa fierbinte

Este cunoscut faptul ca temepraturile ridicate pot distruge bacteriile, insa, unele studii au demonstrat ca temeperatura foarte ridicata poate distruge epiderma. Folosita frecvent, apa fierbinte usuca pielea si poate provoca roseata si iritatii. 

2. Sapunurile antibacteriene

Folosirea unui sapun antibacterian ar putea creste numarul de bacterii de pe piele. Fiind folosite frecvent, sapunurile cu triclosan si triclocarban nu sunt mai eficiente in distrugerea germenilor fata de cele obisnuite, ba mai mult, pot dezvolta bacterii rezistente la substantele antimicrobiene.

Cu toate acestea, spalatul exagerat al mainilor poate distruge bariera de protectie a pielii. Microbiomul are rolul de a proteja pielea, iar stratul hidrolipidic se ocupa de hidratare si suplete. Curatate frecvent, acestea se lezeaza, provocand acele crapaturi ale pielii care cauzeaza dureri. De aceea, este recomandata folosirea zilnica a unei creme hidratante pe baza de uleiuri sau cu acid hialuronic. De asemenea, pentru a avea maini catifelate dupa spalare, dermatologii recomanda sapunurile lichide cu extract de aloe vera.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/O2jdGcXmgAw

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului