Frumusete & Ingrijire

#vopsea de par #par #vopsea vegetala #plante #henna #colorare #nuanta

Nuantarea parului cu vopsele din plante

Ai parul fragil, esti alergica la metoda de colorare clasica si vrei sa-ti modifici usor si progresiv nuanta parului, fara sa faci o schimbare majora? Nuantarea cu vopsea vegetala este solutia potrivita. Acest produs este format din amestecuri de pigmenti naturali din plante, utilizati de obicei pentru a vopsi tesaturile.


Henna sau cicoare pentru a crea reflexe acaju, musetel pentru parul blond si frunze de ceai sau merisor pentru o larga paleta de rosu sunt cateva dintre plantele folosite pentru a da o nuanta delicata parului. Utilizate singure sau in amestec, vopselele vegetale nu contin deloc amoniac, insa foarte putin oxidant. Astfel, parul se subtiaza mai greu cum se intampla adesea in cazul produselor clasice, puternic decolorante.

Ce presupune colorarea naturala a parului

O nuantare naturala a parului presupune utilizarea vopselelor vegetale, adica produse ai caror agenti de colorare provin din plante. Plantele cele mai utilizate sunt musetelul, hena, gentiana si nucul. Ele au ca efect colorarea parului in diferite nuante sau doar obtinerea unor reflexii si straluciri deosebite.

Doua posibilitati de vopsire

Pentru a-ti vopsi parul in acesta varianta, ai doua posibilitati: vopselele vegetale gata preparate, disponibile in magazinele de specialitate, sau cele pe care le poti face chiar tu acasa. Exista vopsele vegetale a caror compozitie este conceputa in functie de fiecare tip de par: gras, uscat, cu matreata.
De asemenea, exista amestecuri colorante pe care le poti realiza acasa, amestecand diverse extracte de plante cu apa calda. Colorarea parului cu produse vegetale este benefica atat parului, cat si scalpului.

Avantajele utilizarii vopselei vegetale?

Principalul beneficiu al vopselei vegetale este faptul ca se bazeaza foarte putin pe produsi chimici. Aceasta are o actiune mult mai blanda asupra scalpului. Mai mult decat atat, hena are chiar efectul de a purifica pielea capului, eficienta cu precadere in cazul parului gras, cu sebum.

Vopsirea cu pigmenti naturali nu agreseaza fibra capilara , dimpotriva o intaresc. La fel cum a-i aplica un strat de lac peste lemn pentru a-l proteja si a-i conferi stralucire, acelasi lucru se intampla si in cazul parului. Nuantarea naturala lasa sa se intrevada usor culoarea naturala a parului prin reflexii de stralucire. In schimb, colorarea chimica penetreaza fibra capilara si inlocuieste pigmentii naturali cu pigmenti sintetici.

Daca iti vopsesti parul cu un produs naturist, ai grija de sanatatea ta pentru ca acesta nu contine substante chimice. Exista studii stiintifice care au demonstrat ca, prin folosirea vopselelor chimice, se pot acumula substante toxice care pot fi nocive pentru organism.

Dezavantajele nuantarii naturale

  • Fata de o colorare chimica, acest tip are o durata de viata mult mai mica: aproximativ patru saptamani, in timp ce vopselele clasice se mentin pe par intre 8 si 12 saptamani.
  • Vopselele de origine vegetala au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a oferi o culoare uniforma. De exemplu, nu poti obtine negru daca ai parul foarte deschis, decat dupa mai multe utilizari.

Ingrijire... in culori

Vopselele naturale sunt de doua tipuri: semi-transparente si semi-permanente si coloreaza parul de-a lungul mai multor saptamani, chiar luni, in functie de culoarea de origine a parului. Foarte putin agresive, acestea sunt ideale pentru a intensifica culoarea de baza dandu-i parului vigoare si stralucire.

Vopselele vegetale sunt foarte bine tolerate de pielea capului si de organismul femeilor insarcinate, care au un par foarte fin sau care sunt alergice la colorantii chimici.

Pasi de urmat pentru a te vopsi acasa

  • Daca ai activ colorant sub forma de pudra, dilueaza-l intr-un bol cu apa calduta si amesteca-l bine.
  • Aplica solutia rezultata cu ajutorul unei pensule pe toata lungimea parului uscat si nespalat, pentru ca nuanta sa se impregneze mai bine. Perioada de asteptare este variabila in functie de fiecare produs in parte si de intensitatea culorii pe care o vrei.
  • In momentul in care utilizezi hena pentru prima oara, este indicat sa faci un test pe o suvita mai putin vizibila, de preferat din zona urechii.
  • Dupa ce ai asteptat atat cat este recomandat pe prospect, clateste parul cu multa apa si spala-l cu un sampon care protejeaza culoarea.
  • Aplica la varfuri o masca hranitoare pentru un rezultat spectaculos.

De retinut: Daca te vopsesti cu produse pe baza de plante, eviti riscul petelor puternice pe piele sau pe haine si nu mai este nevoie sa porti manusile de latex.

Plante care nuanteaza parul

Iata cateva plante care au efect de colorare a fibrei capilare:

Par negru: lavanda pudra de indigo.

Par castaniu, saten inchis: ceai negru, henna, frunze de nuc, castan, urzica, salvie, feriga, rozmarin.

Par saten deschis: coaja de portocala, flori galbene de lumanarica, sofran.

Par roscat (tonurile de rosu difera, in functie de culoarea naturala): macese, coji de ceapa, ceai rosu , cuisoare, flori de Jamaica, paprika, galbenele.

Par blond: musetel, radacina de rubarba.

Vopsele vegetale

Daca vrei sa optezi pentru o vopsea de par vegetala, posibilitatea de a alege este mare. Se gasesc o serie de produse de par, in general pe baza de henna, in magazinele specializate tip plafar, supermarketuri sau se pot comanda chiar online. Iata cateva dintre acestea:

Henna Color Paris – cu extract natural din frunzele copacului henna. Are actiune antiseboreica, intareste fibra capilara, confera parului suplete si stralucire. Pret: 17,50 lei

Vopsea de par Henna - Urtekram – este o vopsea organic sub forma de pudra. Continutul se amesteca bine cu apa fierbinte, se lasa sa se raceasca dupa care se aplica pe par. Se lasa sa actioneze 1-2 ore in functie de cat de intensa vrei sa fie culoarea. Pret: 35 lei

Vopsea de par Ellea – este un produs pe baza de ingrediente naturale: ulei de kukui pentru hranirea radacinii, proteine din soia pentru fixarea culorii si pentru reducerea iritatiilor de la nivelul pielii. Pret: 8 lei.

Vopsea de par Phytocolor– este o vopsea vegetala, recomandata indeosebi persoanelor cu pielea sensibila. Cu o formula inovativa acest produs organic foarte usor de aplicat are o putere de acoperire 100%. Pret: 40 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare