Frumusete & Ingrijire

Matreata, inamicul parului frumos

Matreata este o afectiune a pielii capului care se caracterizeaza prin aparitia unor mici pelicule de culoare alba.

Aceasta este semnul unei micoze la nivelul scalpului provocata de o ciuperca numita Pityrosporum Ovale. In general, se remarca o tendinta ceva mai accentuata in cazul barbatilor decat cel al femeilor, caci acestia produc mai mult sebum. Se disting astfel doua tipuri de matreata:
  • matreata uscata – in acest caz este vorba de o accelerare a regenerarii celulelor scalpului, mai precis apar mici scuame uscate, foarte fine care se desprind usor.
  • matreata grasa – este vorba de un exces de sebum la nivelul parului. Sunt usor de recunoscut deoarece sunt mai galbui, untoase si aderente, ce se desprind cu greutate. Cauza principala a aparitiei matretii este folosirea frecventa a unui sampon agresiv, a vopselurilor sau decolorantelor de par, a fixativelor sau a produselor de coafat care nu numai ca ingrasa parul, dar irita si scalpul. Matreata se poate instala inca de la pubertate, odata cu intrarea in actiune a hormonilor sexuali. Matreata se accentueaza in perioada de stres, emotie, insomnie etc dar poate fi cauzata si de o alimentatie nesanatoasa sau de un dezechilibru hormonal. In cazul aparitiei matretii uscate se remarca caderea pe umeri a unor mici pelicule albe, foarte inestetice. Pe de alta parte, peliculele grase nu se prea fac remarcate, insa provoaca mancarime si iritatii la nivelul scalpului.

Matreata nu este contagioasa

Matreata nu este o afectiune contagioasa si este rar o problema grava, insa poate fi foarte deranjanta si foarte persistenta. Vestea buna este ca matreata de regula poate fi controlata. Cazurile usoare pot sa nu necesite mai mult decat samponatul zilnic. Iar matreata persistenta adesea raspunde la sampoane medicale.

Cum sa scapi de matreata rapid si eficient


  • In primul rand, renuntati la produsele de coafare: fixative, spume de par, gel, ceara etc. Unele persoane pot chiar sa dezvolte alergii la diverse produse de ingrijire a parului;
  • Spalati-va zilnic pe cap pentru a preveni acumularea de formatiuni de celule moarte pe pielea capului;
  • Cand va spalati pe cap, aplicati samponul o singura data, clatiti, apoi mai dati o data si frecati pielea capului cu putere in timp ce samponati, insa nu atat de energic incat sa va raniti pielea capului;
  • Incercati sa nu va stresati deoarece acesta este un factor cauzator al matretii si mai mult decat atat al altor afectiuni;
  • Alimentatia sanatoasa constituie un punct cheie in prevenirea matretii, astfel includeti la fiecare masa cat mai multe legume si fructe, cereale integrale si beti cat mai multa apa. Daca pe langa faptul ca ai matreata observi si ca parul a inceput sa cada, afla ca de aceasta dereglare sunt vinovate doua gene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare