Frumusete & Ingrijire

#transpiratie #deodorant #antiperspirant

Lucruri importante despre transpiratie

Cand spui zile frumoase de vara, automat spui si temperaturi ridicate , caldura si multa transpiratie . Cu totii trecem zilnic prin acest proces natural, insa atunci cand situatia scapa de sub control, transpiratia corpului se poate transforma intr-un adevarat handicap social.

La varsta adulta fiecare fiinta umana elimina intre 0,5 si 1 l de transpiratie pe zi. Transpiratia este un fenomen total natural produs de prezenta glandelor sudoripare de pe toata suprafata corpului, aflate in numar mai mare la nivelul axilelor, fruntii, mainilor si talpilor. Aceste glande secreta sudoarea, permitand astfel reglarea temperaturii corpului si eliminarea anumitor deseuri din organism.

Iata 10 lucruri inedite despre transpiratia corpului, pe care este bine sa le cunosti:

1 Corpul contine milioane de glande sudoripare

Corpul uman este acoperit in proportie de 2-4 milioane de glande sudoripare repartizate pe toata suprafata corpului, fie in jur de 100-200 de glande pe cm2, intr-o proportie mult mai mare in zona talpii piciorului, a palmelor, a fruntii si a axilelor.

2 Glandele sudoripare produc zilnic 1 l de transpiratie

In medie, o persoana adulta produce in jur de 0,5 si 1 l de transpiratie pe zi. Aceasta cantitate poate fi depasita in cazul persoanelor afectate de hiperhidroza (transpiratie excesiva) sau in cazul celor care practica o activitate fizica intensa.

3 Sudoarea este compusa in mare parte din apa

Sudoarea este compusa in cea mai mare parte din apa (99% apa si 1% saruri) si este inodora (nu are niciun miros). Mirosul urat nu provine direct din transpiratie, ci din contactul acesteia cu bacteriile situate pe suprafata pielii.

4 Condimentele accentueaza transpiratia

Anumite alimente cu arome puternice pot schimba mirosul transpiratiei corpului, cum este cazul condimentelor, dar mai ales pot stimula fenomenul de asudare. In aceasta categorie intra alcoolul care mareste temperatura corpului, bauturile calde precum cafeaua si ceaiul, dar si alimentele foarte reci care modifica temperatura corporala. Tocmai de aceea, persoanele care sufera de transpiratie in exces trebuie sa evite consumarea acestor alimente.

5 Stresul te face sa transpiri mai mult

Starile de tensiune nervoasa, angoasa, frica, stres sunt senzatii care agraveaza fenomenul transpiratiei activand glandele sudoripare, care sunt strans legate de sistemul nervos. Asistam practic la un cerc vicios: atunci cand esti stresat transpiri mai mult ceea ce iti creeaza o stare de disconfort.

6 Epilarea axilelor scade din mirosul urat

Parul de pe suprafata corpului retine umiditatea si favorizeaza astfel macerarea bacteriilor. O epilare impecabila nu reduce transpiratia abundenta, insa permite limitarea aparitiei mirosului neplacut.

7 Deodorantul doar mascheaza mirosul urat al transpiratiei

Deodorantul nu trebuie confundat cu anti-perspirantul:

  • Deodorantul actioneaza asupra bacteriilor, prezente la suprafata pielii, care provoaca mirosul urat. Anumite deodorante camufleaza mirosul urat (datorita parfumului), altele absorb sudoarea ( cele care contin talc) si mai sunt unele care distrug bacteriile (cele care contin alcool).
  • Anti-perspirantul actioneaza asupra procesului de transpiratie, inchizand porii (prin prezenta sarurilor de aluminiu), limitand astfel cantitatea de sudoare emisa de corp.

8 Femeile insarcinate pot folosi deodorant fara sa se teama de riscuri

Femeile insarcinate pot utiliza atat deodorante, cat si anti-perspirante fara sa se teama de eventuale riscuri pentru sanatate. In perioada sarcinii, femeile pot transpira mai mult decat in general, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa abuzeze de aceste produse. Insa, gravidelor li se recomanda limitarea factorilor care agraveaza transpiratia: haine stramte din materiale sintetice, stresul si starile tensionate, cafeaua si tutunul etc.

9 Sarurile de aluminiu din antiperspirante nu sunt cancerigene

Acest mit care circula de cativa ani nu are niciun fundament solid. Studii stiintifice comparative au permis concluzionarea acestei situatii: sarurile de aluminiu nu au fost implicate in aparitia cancerului de san si mai mult decat atat bariera cutanata nu permite trecerea sarurilor in sange, in momentul in care sunt aplicate pe piele, chiar si dupa epilare.

10 Britanicii, pe locul 1 in topul folosirii deodorantului

Potrivit un sondaj european, 83% dintre britanici utilizeaza in fiecare zi un deodorant, ceea ce i-a clasat pe locul 1, in ceea ce priveste acest aspect al igienei. Se pare insa ca nu acelasi loc fruntas il ocupa si la capitolul dus zilnic.

Sursa foto : thisthatandeverything.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare