Frumusete & Ingrijire

# protejare insolatie #insolatie

Cum sa te protejezi de insolatie?

Ai asteptat atat de mult vara si concediul pentru a te relaxa la mare, insa insolatia ti-a stricat vacanta. Suna destul de trist, nu? In perioada verii, trebuie sa acordam o atentie sporita sanatatii noastre, din cauza caniculei care ne poate afecta organismul.

Sa vedem ce inseamna insolatia si ce putem face ca sa ne protejam eficient de ea.

Ce este insolatia?

Insolatia este cea mai periculoasa afectiune provocata de caldura excesiva. Se instaleaza in urma expunerii indelungate sau necontrolate la soare si ne poate tulbura linistea vacantei daca nu ne protejam corect.

Efortul fizic moderat sau intens si existenta unor boli cardiovasculare (cu medicatia aferenta) la varstnici pot favoriza aparitia insolatiei.

Atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, corpul elimina apa prin transpiratie. Daca nu te hidratezi suficient, pierderile nu sunt compensate, iar organismul se supraincalzeste.

Printre cauzele insolatiei se numara si consumul de alcool sau de cafea, care duce la deshidratare. Tratamentele antihistaminice si antidepresive pot favoriza, de asemenea, aparitia acestei tulburari.

Care pot fi efectele insolatiei?

La inceput, insolatia se manifesta prin ameteala, febra, dureri de cap, epuizare fizica, somnolenta, greata, senzatia de slabiciune si tulburari de vedere. Persoana afectata poate sa aiba dureri ale ochilor, piele palida si e posibil sa nu mai suporte lumina soarelui (fotofobie). In momentul in care apar aceste semne, trebuie sa ne indreptam spre locurile umbrite si racoroase, sa consumam apa in inghitituri mici si sa ne intindem in pozitie orizontala pentru a evita agravarea situatiei.

Daca nu actionam la timp, simptomele avanseaza si apar varsaturile, febra ridicata, stari de inconstienta sau de confuzie, frisoane, inrosirea pielii, diaree, tahicardie (inima bate mai repede decat in mod normal), respiratie dificila, vorbire incoerenta, stari de lesin, halucinatii.

Cazurile foarte grave reprezinta o urgenta medicala, deoarece poate aparea o acumulare mare de sange in zona creierului, tensiune ridicata si chiar hemoragie la nivelul acestuia, iar in final coma.

Cum te feresti de insolatie?

Trebuie sa avem in vedere cateva reguli simple, atunci cand ne expunem la soare.

1. O vestimentatie potrivita

In primul rand, hainele si accesoriile vestimentare reprezinta metoda de baza pentru o protectie eficienta. Alegerea unor culori deschise si a materialelor usoare, lejere, din fibre naturale, tin departe razele solare.

Acoperirea capului este cea mai importanta, atunci cand stam la soare. Pentru a se simti „sub un scut”, femeile pot folosi palarii, iar barbatii sepci, cum ar fi sapca Under Armour barbati originala.

2. O hidratare corespunzatoare

Corpul uman contine apa in proportia cea mai mare. Trebuie sa pastram aceasta proportie, mai ales cand stam in caldura si pierdem lichide prin transpiratie. Acest lucru ne va ajuta si sa pastram o temperatura constanta in interiorul organismului.

De asemenea, este necesar sa evitam consumul de bauturi ce contin cafeina (cafea, ceai verde sau negru) si alcool, inainte si in timpul perioadelor in care stam in soare, deoarece aceste lichide favorizeaza deshidratarea, dar si cresterea tensiunii arteriale.

3. Un program adecvat de expunere la soare

Specialistii ne sfatuiesc sa nu stam in soare intre orele 12 si 15, pentru ca in aceasta perioada a zilei radiatiile ultraviolete sunt cele mai puternice.

De asemenea, acestia ne recomanda sa stam 10 minute la umbra si sa facem cate un dus rece dupa fiecare o ora de expunere la soare.

4. Utilizarea de creme cu protectie solara

La fiecare o ora si jumatate de stat in soare trebuie sa ne dam cu crema cu factor de protectie de minim 30 impotriva razelor UV, in cantitati mari, pe zonele expuse.

5. Amanarea activitatilor sportive

Dat fiind faptul ca activitatile fizice in asociatie cu soarele puternic favorizeaza aparitia insolatiei, se recomanda amanarea acestora pentru perioada mai racoroasa a zilei.

6. Supravegherea muncitorilor

In cazul persoanelor care lucreaza un timp prelungit afara, in soare, pe langa asigurarea masurilor de protectie, acestea necesita supraveghere pentru a preveni eventualele insolatii.

Respectarea acestor reguli ne va ajuta sa ne protejam organismul si sa ne bucuram din plin de sezonul estival.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare