Frumusete & Ingrijire

#unghii #cuticule #cheratina

Cum sa ai unghii frumoase

De cate ori nu ai spus: „Nu pot avea unghii frumoase pentru ca se rup foarte usor si se exfoliaza!” si ai oftat adanc. Inainte de a avea grija de unghiile tale trebuie sa stii cat mai multe despre aceasta parte a corpului care nu trebuie neglijata.

 

Din ce sunt constituite?

Unghiile sunt formate din trei parti:

Lama cornoasa (unghia), placa dura si compacta de cheratina .

Pat unghial (sub lama cornoasa) este prelungirea radacinii si cel care suntine lama cornoasa. Este de culoare roz la persoanele sanatoase, caci inseamna ca zona este bine irigata. Acesta este format dintr-un tesut dermic si este format din striatii care sustin lama cornoasa si permit acesteia sa se miste.

Radacina (matricea) este partea unghiei mai putin vizibila care produce celule de cheratina care dupa ce mor sunt impinse spre exterior formand astfel unghia propriu-zisa. Acesta este practic cea mai importanta forma a unghiei, iar ranirea ei poate lasa semne permanente.

Unghiile si alimentatia

Ca si parul, unghiile sunt in principal cosntituite din fibre de cheratina, adica din celule moarte , asfel ca din punct de vedere local nu se pot hrani. Sanatatea lor depinde in mod cert de o alimentatie sanatoasa . Carentele alimentare pot dauna sanatatii si rezistentei unghiilor, asa ca vitaminele, mineralele sunt deosebit de importante.

Problemele frecvente

Unghiile de la maini sufera adesea de neplaceri cauzate de carentele alimentare, de folosirea unor detergenti puternici, de statul prea mult in apa sau de o ingrijire necorespunzatoare. Dermatologul este cel care va observa daca acestea sufera de micoze, psoriazis, eczeme si va recomanda un tratament adecvat. Deci, daca observati o deformare a formei unghiilor fara cauza aparenta, a culorii sau daca va dor din senin, trebuie sa consultati un medic.

Si unghiile de la picioare au... problemele lor. Onicomicoza este boala care afecteaza acesta parte a corpului si care necesita un tratament mai indelungat mai ales daca este situata la nivelul piciorului. De asemenea, unghia incarnata este adesea cauzata de prostul obicei de a taia unghiile prea scurt sau de a purta sosete prea stramte.

Ingrijirea corecta a unghiilor

Scurte sau lungi, unghiile trebuie sa fie impecabile. Incepeti prin a va hidrata mainile. Apoi piliti-va unghiile cu o pila fina (evitati-le pe cele din metal) intotdeauna in acelasi sens. Dupa care, introduceti-va mainile timp de cinci minute intr-un recipient cu apa calda in care ati adaugat cateva felii de lamaie (perfect pentru a va intari unghiile si a indeparta eventualele pete, mai ales in cazul fumatorilor). Clatiti-le tot cu apa calda si uscati-le bine!

Ingrijiti-va cuticulele! Inmuiati-le cu ajutorul unui produs emolient apoi impingeti-le delicat cu ajutorul unui betisor de lemn. Puteti eventual sa taiati cuticulele care s-au desprins, insa nu foarte scurt.

Aplicati un produs special care va astupa neregularitatile unghiilor, le va fortifica si va impiedica oja sa se decojeasca. Cum faci? Trei aplicari de pensula de la cuticula la varf, apoi in fiecare parte. La sfarsit, aplica oja.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului