Frumusete & Ingrijire

#ingrijire piele #piele #imbatranire prematura

Cum sa ai grija ca pielea ta sa nu imbatraneasca prematur

Pe masura ce imbatranim [1], procesele interne din corpul nostru incetinesc si astfel apar primele semne vizibile, cum ar fi ridurile[1]  [1]. Aceste semne specifice imbatranirii pot avea un impact emotional ridicat, in special atunci cand apar prematur[2]  [1]. Desi este imposibil sa le eviti complet, exista cateva metode de a preveni aparitia timpurie a acestor semne.

Care sunt semnele imbatranirii premature?

Procesul de imbatranire este diferit de la o persoana la alta[3]  [1], fiecare suferind schimbari variate odata cu trecerea timpului. Totusi, exista cateva semne care pot fi caracterizate drept exemple de imbatranire prematura, in cazul in care acestea apar inaintea varstei de 35 de ani[4]  [1].

1.Ridurile

Odata cu trecerea timpului, pielea isi pierde din elasticitate [2] deoarece se reduce productia de colagen[5] . Din cauza cantitatii mai scazute de colagen, ridurile devin din ce in ce mai vizibile. Ele apar de obicei in zonele unde muschii sunt folositi mai des, precum fruntea, sau in zonele expuse mai mult la soare[6]  [1].

2.Petele pigmentare

Petele pigmentare, numite si pete de soare sau pete de batranete, apar in urma expunerii indelungate la soare[7]  si au o culoare mai inchisa fata de restul pielii [1]. Ele pot aparea pe fata, pe maini sau pe antebrate[8]  [1]. In general, ele incep sa apara in jurul varstei de 40 de ani, dar pot deveni vizibile chiar si mai devreme in cazul persoanelor cu pielea mai deschisa la culoare, de tipul Fitzpatrick 1 sau 2[9]  [1].

3.Pielea uscata

Pe masura ce pielea devine mai subtire, aceasta se deshidrateaza mai usor. Asadar, pielea uscata si pruritul devin mai comune odata cu imbatranirea[10]  [1].

Cum poti evita aparitia semnelor de imbatranire prematura?

Prin ingrijirea corespunzatoare a pielii tale si adoptarea unui stil de viata sanatos, poti preveni imbatranirea timpurie a acesteia. Astfel, poti amana momentul aparitiei primelor semne ale trecerii timpului. Iata ce metode poti aborda.

1.Foloseste protectie solara

Expunerea la soare are efecte nocive asupra pielii tale, ducand la aparitia prematura a ridurilor si a petelor pigmentare[11]  [2]. Un studiu din anul 2013 [3] demonstreaza ca folosirea zilnica a protectiei solare poate incetini procesul de imbatranire a pielii[12]  in cazul subiectilor de varsta mijlocie.

Pentru a-ti proteja pielea impotriva razelor ultraviolete, este esential sa folosesti in fiecare zi creme cu protectie solara cu SPF intre 30 si 50, chiar si in zilele innorate. Razele ultraviolete pot trece prin nori, asa ca va trebui sa folosesti protectie solara chiar si cand nu este soare. Pentru o protectie suplimentara, in afara celei oferite de produsele cosmetice, poti purta palarii cu boruri largi, haine in culori deschise care vor reflecta razele soarelui si ochelari cu filtru UV[13]  [2].

Daca ai pielea foarte sensibila la razele solare si esti predispus la arsuri solare atunci cand te expui, incearca gama de produse cu protectie solara foarte ridicata de la Avene.

2.Hidrateaza-ti pielea

Folosirea unei creme hidratante ajuta la hranirea pielii si previne exfolierea, incetinind astfel si aparitia ridurilor[14]  [2]. Poti cere sfatul medicului dermatolog pentru a-ti recomanda un produs cu substante hranitoare si efecte dovedite impotriva imbatranirii pielii.

3.Bea mai multa apa

Apa este esentiala pentru un corp sanatos, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor, contribuie la procesul de digestie si sustine reglarea temperaturii corporale. In plus, apa poate mentine pielea sanatoasa si hidratata din interior[15]  [2]. Conform unui studiu realizat in anul 2015, un consum mai mare de apa poate avea un impact pozitiv asupra aspectului pielii[16]  [4].

4.Adopta o alimentatie sanatoasa

Unstudiu [5] realizat cu ajutorul unui numar mare de participanti din Olanda a aratat faptul ca, in cazul femeilor, o dieta pe baza de carne poate fi asociata cu aparitia mai multor riduri faciale, in timp ce consumul ridicat de fructe poate fi corelat cu un nivel mai redus al aparitiei acestora.[17]

De asemenea, consumul de alimente cu proprietati antioxidante poate imbunatati nivelul de elasticitate al pielii si o poate proteja impotriva imbatranirii premature. Astfel de alimente includ ceaiul verde, uleiul de masline, somonul, avocado, rodiile, semintele de in sau legumele precum morcovii, ardeii si broccoli[18]  [2].

5.Respecta-ti programul de odihna

Somnul este esential pentru toate organele, in special pentru piele,[19]  deoarece acesta contribuie la regenerarea sistemelor fiziologice [1]. Conform unui studiu [6] care a analizat legatura dintre calitatea somnului si imbatranirea prematura, participantii cu o calitate mai buna a somnului au prezentat mai putine semne de imbatranire ale pielii[20] .

6.Renunta la fumat

Daca opresti expunerea pielii tale la toxinele prezente in fumul de tigara, ii vei oferi timp sa se refaca[21]  [1]. Un studiu [7] realizat pe 79 de perechi de gemeni identici a indicat ca geamanul fumator prezinta mai multe semne de imbatranire a pielii decat cel nefumator[22] . De asemenea, un alt studiu [8] arata faptul ca renuntarea la fumat poate avea efecte benefice asupra aspectului pielii, dar si asupra procesului de imbatranire al acesteia[23] .

Prin folosirea produselor cu protectie solara ridicata, a cremelor hidratante si a unui stil de viata sanatos, te poti bucura de o piele tanara si sanatoasa pentru mai mult timp, astfel incat schimbarile specifice sa apara cat mai tarziu.

Referinte:

1.Watson, Kathryn. “How to Slow the Signs of Premature Aging.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/premature-aging. Published May 21, 2019. Accessed April 5, 2021.

2.Gallagher, Grace. “How to Prevent Wrinkles: Top 8 Tips to Limit Skin Aging.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin/how-to-prevent-wrinkles. Published September 19, 2019. Accessed April 5, 2021.

3.AC;, Hughes MC;Williams GM;Baker P;Green. “Sunscreen and Prevention of Skin Aging: a Randomized Trial.” Annals of Internal Medicine, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23732711/. Published June 4, 2013. Accessed April 5, 2021.

4.Palma, Lídia, et al. “Dietary Water Affects Human Skin Hydration and Biomechanics.” Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Dove Medical Press, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/. Published August 3, 2015. Accessed April 5, 2021.

5.Mekić S;Jacobs LC;Hamer MA;Ikram MA;Schoufour JD;Gunn DA;Kiefte-de Jong JC;Nijsten T; “A Healthy Diet in Women Is Associated with Less Facial Wrinkles in a Large Dutch Population-Based Cohort.” Journal of the American Academy of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29601935/. Published March 27, 2018. Accessed April 5, 2021.

6.Oyetakin-White P;Suggs A;Koo B;Matsui MS;Yarosh D;Cooper KD;Baron ED; “Does Poor Sleep Quality Affect Skin Ageing?” Clinical and Experimental Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266053/. Published September 30, 2014. Accessed April 5, 2021.

7.Okada HC;Alleyne B;Varghai K;Kinder K;Guyuron B; “Facial Changes Caused by Smoking: a Comparison between Smoking and Nonsmoking Identical Twins.” Plastic and Reconstructive Surgery, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23924651/. Published November 2013. Accessed April 5, 2021.

8.A;, Serri R;Romano MC;Sparavigna. “‘Quitting Smoking Rejuvenates the Skin’: Results of a Pilot Project on Smoking Cessation Conducted in Milan, Italy.” Skinmed, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20839421/. Published January-February 2010. Accessed April 5, 2021.

 Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare