Frumusete & Ingrijire

#imbatranire prematura ochi #ingrijire ochi

Cum puteti preveni imbatranirea prematura a ochilor?

Acest handicap apare in mod frecvent la persoanele cu varsta peste 55 de ani. Totusi, se poate vorbi despre o imbatranire prematura a ochilor si la persoanele mai tinere, care au o lipsa de nutrienti in organism sau care sufera de anumite boli oculare.

Ochii sunt afectati de afectiuni, boli, anomalii ce pot sa apara la o varsta timpurie si care s-ar putea preveni. Oftalmologii confirma faptul ca au multi pacienti care sufera de probleme vizuale si care sunt la o varsta cand ar trebui sa aiba vederea mai sanatoasa.

Principalii factori care produc imbatranirea prematura a ochilor sunt:

  • Bolile oculare – cum este de exemplu degenerescenta maculara care este o tulburare neurologica; unele boli grave (ex. cataracta, glaucomul, retinopatia diabetica) apar la oamenii cu varsta peste 55 ani, din cauza procesului de imbatranire al organismului
  • Leziunile la ochi produse in urma unor infectii, accidente, intoxicatii, sau din cauza unor factori de mediu nefavorabili
  • Problemele oculare datorate solicitarii excesive a ochilor
  • Vederea incetosata ce este cauzata de cataracta (care afecteaza cristalinul partial sau total) sau de diabet, traume, rani la ochi sau procese inflamatorii in zona ochilor
  • Spasmele oculare ce apar in mod frecvent, din cauza oboselii, a consumului de prea multa cofeina, sau a unui deficit de calciu in organism
  • Lumina albastra de la ecranele dispozitivelor digitale – laptop, tableta, computer, smartphone – poate produce oboseala oculara si alte simptome la ochi
  • Fumatul favorizeaza aparitia pungilor sub ochi si afecteaza vederea.

Exista mai multi factori de risc ai aparitiei de degenerare maculara, insa in mod frecvent medicii vorbesc despre inaintarea in varsta. Desigur, varsta inaintata este cel mai important factor de risc, pentru ca celulele intregului organism imbatranesc si asta poate duce la o asemenea boala de ochi.

Totusi se poate aminti si despre genetica, pentru ca s-a demonstrat stiintific faptul ca exista o legatura intre gene si degenerescenta maculara. Cercetatorii considera ca genele definesc culoarea ochilor, respectiv a irisului, iar rezultatele studiilor pe care le-au realizat, au aratat ca ochii albastri ar avea un risc mai ridicat de boala – degenerare maculara.

Sfaturi pentru a preveni imbatranirea prematura a ochilor

Pentru a-si mentine sanatatea vederii si a preveni imbatranirea prematura a ochilor, oamenii trebuie sa aiba un stil de viata sanatos. Asta inseamna sa urmeze o dieta echilibrata, sa evite sedentarismul si fumul de tigara.

Conform unui studiu de pe NCBI, riscul de boli oculare creste odata cu inaintarea in varsta, dar cercetatorii sugereaza ca acest risc poate fi redus prin aportul de antioxidanti si antiinflamatoare. Cele mai bune suplimente pentru ochi, sunt cele bogate in nutrienti, precum:

  • Vitamina A sau betacaroten (17 mg pe zi)
  • Zinc sau oxid de zinc (in doza de 69,6 mg pe zi)
  • Cupru sau oxid cupric (in doza zilnica de 1,6 mg)
  • Acizi grasi Omega-3
  • Vitamina C si E, sau acid ascorbic (452 mg zilnic) si alfa-tocoferol acetat (400 UI pe zi)
  • Zeaxantina si luteina sunt carotenoizi din retina, care se gasesc in macula si au capacitatea de a absorbi in mod eficient lumina albastra; aceste substante protejeaza ochii de leziuni cauzate de stresul oxidativ, ceea ce scade si riscul de degenerescenta maculara.

Vitaminele si mineralele au proprietati antioxidante, iar acizii grasi Omega-3 au actiune antiinflamatorie. Pentru prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare se recomanda suplimentele de vitamine B1, B2, B3, B6 si C. De asemenea, vitamina D ajuta in prevenirea acestei boli grave si se gaseste in anumite alimente: somon, hering si lactate.

Prin aportul de nutrienti se reduce riscul de dezvoltare a bolilor oculare si a problemelor de vedere, legate de varsta si nu numai.

Pentru a va proteja ochii de lumina albastra emisa de ecranele dispozitivelor digitale, va sugeram s folositi ochelari de protectie chiar si atunci cand va uitati ore in sir pe smartphone sau la televizor. Pasionatii de jocuri video sau persoanele care lucreaza la computer pot opta pentru folosirea ochelarilor de protectie pentru calculator de pe Muunel.

Lumina albastra este de energie inalta si poate vatama ochii, de aceea multi oameni isi fac griji cu privire la acest aspect si decid sa foloseasca ochelari cu filtru de protectie atunci cand stau mult timp in fata ecranului unui computer.

Sursa foto:pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare