Frumusete & Ingrijire

#albire dantura #ingrijire dinti #albire dinti

Cum imi albesc dintii acasa si cum scap de pete?

Prima impresie conteaza, fie ca nu place sau nu! Iar dintii pot conta in aceasta ecuatie, fiindca sunt printre cele mai evidente dovezi ale ingrijirii si sanatatii noastre. Din acest motiv, numarul persoanelor care apeleaza la proceduri si produse pentru albirea dintilor este in continua crestere. De la albirea profesionala dentara la fatete sau paste de dinti special concepute, optiunile sunt numeroase si variate.

 

Cu toate acestea, multe persoane se tem de stomatolog sau evita sa foloseasca unele paste de dinti pentru albire, din cauza chimicalelor pe care le contin. Daca este una dintre acestea, atunci avem vesti bune pentru tine. In continuarea acestui articol o sa iti prezentam patru dintre cele mai cunoscute si simple metode de a albi dintii din confortul propriei case.

4 metode de albire a dintilor pe care ai putea sa le incerci

Chiar daca sunt numeroase produse pentru albirea dintilor sigure si eficiente, exista, insa, si numeroase metode naturale care pot fi folosite pentru a scapa de petele de pe dinti si pentru a obtine un zambet mult mai stralucitor, cum ar fi:

Foloseste praful de copt

Praful de copt are proprietati naturale de albire, motiv pentru care este folosit in majoritatea pastelor de dinti. Pe langa faptul ca este usor abraziv si, astfel, poate inlatura mai eficient petele de pe suprafata dintilor, praful de copt creeaza, de asemenea, si un mediu alcalin in cavitatea bucala, mediu care previne cresterea bacteriilor. Trebuie mentionat, insa, ca, folosirea prafului de copt nu va avea un efect imediat, albirea dintilor realizandu-se dupa o perioada mai lunga de timp.

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenata fac minuni

Un studiu publicat in 2012 [1] a evidentiat faptul ca pastele de dinti care au in compozitia lor atat praf de copt cat si peroxid de hidrogen pot avea ca efect dinti mult mai albi dupa doar sase saptamani de utilizare.

Peroxidul de hidrogen este un agent natural de albire care poate ajuta si la distrugerea bacteriilor, acesta fiind si motivul pentru care apa oxigenata este folosita pentru dezinfectarea ranilor. Atentie mare, insa, la concentratia acesteia fiindca valorile mari pot dauna sanatatii. Pentru a evita efectele secundare, concentratia trebuie sa fie intre 1,5% si 3%, majoritatea produselor comercializate de albire a dintilor axandu-se pe concentratia mai mare. Cu toate acestea, daca peroxidul de hidrogen va fi folosit acasa, este recomandata concentratia de 1,5% si folosirea acestuia sub forma de apa de gura inainte de spalatul pe dinti.

Nu ocoli carbunele activ

Carbunele activ este folosit in numeroase produse cum ar fi masti, sampoane sau geluri, intrucat curata pielea, indepartand murdaria si distrugand bacteriile care se ascund in pori. Mai mult decat atat, carbunele activ poate ajuta si la albirea dintilor patati de fumat sau de consumul excesiv de alimente si bauturi colorate. Atentie, insa! Nu folosi carbunele in fiecare zi! Textura sa abraziva poate duce la distrugerea smaltului.

Consuma fructe si legume crude

Fructele si legumele crocante pot indeparta tartrul de la nivelul dintilor, atunci cand sunt mestecate. Totusi, consumul lor nu trebuie sa inlocuiasca niciodata o igiena orala corecta, care presupune utilizarea periutei de dinti, a apei de gura si a atei dentare.

Doua dintre cele mai folosite fructe pentru albirea dintilor sunt capsunele si ananasul, acesta din urma continand o enzima care indeparteaza eficient petele. La randul lor, capsunele contin acid malic, eficient in corectarea decolorarii dintilor.

Cu toate acestea, folosirea fructelor in combinatie cu alte ingrediente trebuie limitata la doar cateva sesiuni pe saptamana, pentru ca excesul poate avea efecte negative.

Chiar daca toate aceste metode plus multe altele pot fi folosite pentru a obtine dinti mai albi si mai stralucitori, este recomandat ca prima data sa discuti cu un stomatolog, singurul in masura sa aprobe sau sa recomande alte optiuni, in functie de caz.

Referinte:

  • Ghassemi A;Hooper W;Vorwerk L;Domke T;DeSciscio P;Nathoo S; Effectiveness of a New Dentifrice with Baking Soda and Peroxide in Removing Extrinsic Stain and Whitening Teeth. 2012, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23210419/.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-with-red-lipstick-smiling-3762453/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare