Frumusete & Ingrijire

#vedere #lentile de contact #lentile #pierdere vedere #folosire lentile de contact

Concluzie socanta! Lentilele de contact pot duce la pierderea vederii

Oftalmologii trag un serios semnal de alarma. Ei sustin ca lentilele de contact purtate peste opt ore pe zi impiedica oxigenarea ochilor, fenomen care ar putea duce la pierderea vederii.

Lentilele de contact au devenit de ani buni solutia la care apeleaza atat cei care doresc sa isi schimbe culoarea ochilor, cat si cei carora le este incomod sa poarte orchelari. Insa cum de multe ori timpul de purtare a lentilelor ajunge chiar si la 14 ore, ochii sunt lipsiti de oxigen, iar mucoasa se usuca. Aceasta afectiune este denumita neovascularizare corneana, iar potrivit dailymail.co.uk, simptomele ei sunt cu atat mai periculoase cu cat nu sunt dureroase si pot fi detectate doar cu ajutorul unui microscop special.

"Lentilele de contact actioneaza ca o bariera fata de rezerva de oxigen din mediul inconjurator, deci purtarea lor prelungita poate lipsi corneea de oxigen. Organismul compenseaza acest lucru creand noi vase de sange peste cornee pentru a asigura o rezerva de oxigen, ceea ce duce la neovascularizarea corneana. Daca simptomele nu sunt descoperite la timp, ochii vor fi acoperiti cu vase de sange, iar acest lucru opacizeaza corneea si, in cazuri rare, pot ameninta vederea", a declarat Hosam Kasaby, chirurg oftalmolog la Spitalul Universitar din Southend.

Problema este ca aceasta afectiune se poate dezvolta in cativa ani. Abia cand ajunge intr-un stadiu avansat, purtatorii de lentile de contact devin constienti de aceasta problema, reclamand iritarea si inrosirea ochilor.

Trebuie spus ca stratul transparent de la suprafata exterioara a ochiului numit cornee este singura parte a corpului care isi ia rezervele de oxigen direct din aer si nu din sange.

Desi exista pe piata lentile cu un continut mare de apa despre care se spune ca pot fi purtate chiar si 24 de ore incontinuu, medicii sunt de parere ca acestea nu sunt o solutie tocmai buna.

Avantaje si dezavantaje

Cu toate acestea, lentilele de contact au si avantaje. Ele permit un camp mai larg al vederii decat ochelarii si nu afecteaza vizibilitatea, cum se poate intampla in cazul ochelarilor.

Insa trebuie acordata o mare atentie purtarii lor pentru a evita infectiile oculare. "Foarte importanta este igiena recipientelor in care se pastreaza lentilele, recipiente care trebuie sa fie curate si in care se pune doar solutie speciala pentru lentilele de contact", a declarat pentru Digi 24 Ruxandra Simionescu, medic specialist oftalmolog.

Medicii recomanda folosirea pe parcursul zilei a lacrimilor artificiale mai ales in cazul persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului sau in incaperi cu aer conditionat. In plus, nu trebuie folosite exclusiv lentilele de contact, ci acestea trebuie alternate cu ochelarii clasici.

In plus, trebuie avuta mare grija atunci cand mergi la mare sau la piscina pentru ca tentatia este mare sa folosesti lentile de contact pentru ca sunt mai comode. Potrivit adevarul.ro, in vara anului 2012, o tanara din Marea Britanie si-a pierdut vederea la un ochi dupa ce a purtat lentile de contact in piscina.

Printre greselile cele mai frecvente in cazul folosirii lentilelor de contact se mai numara si purtarea lentilelor vechi, dormitul cu lentilele de contact si folosirea lentilelor dupa perioada de expirare.

Sursa foto: lyonsfamilyeyecare.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare