Frumusete & Ingrijire

#dantura #dinti #ata dentara

Cat de importanta este ata dentara

In afara de periajul obisnuit dupa fiecare masa, este foarte importanta utilizarea atei dentare. Studii stiintifice au demonstrat ca periuta de dinti indeparteaza numai 70% dintre bacterii si doar cu ajutorul atei dentare dantura noastra poate fi curatata 100%. Tocmai din acest motiv, trebuie sa acordam mai multa atentie atei dentare, daca vrem sa avem dinti puternici si sanatosi.


Ata dentara este de fapt o impletitura de fire, foarte rezistenta, care atrage resturile alimentare dintre dinti in tesatura sa. Ata dentara este extrem de apreciata deoarece patrunde cu usurinta in locurile in care periuta de dinti nu poate ajunge.


Cum se utilizeaza ata dentara


Ata dentara se utilizeaza inainte de fiecare periaj dentar pentru ca igiena sa fie completa si facuta cat mai amanuntit. Se rupe o bucata de ata de aproximativ 30 de  centimetri, se infasoara pe degetele aratatoare,  apoi se introduce intre toate spatiile dintre dinti prin efectuarea unor miscari „inainte – inapoi”. Pentru ca zona sa fie cat mai bine curatata, mentine ata bine intinsa (incordata) pe toata suprafata dintelui. Astfel vor fi indepartate resturile de mancare si placa bacteriana dintre spatiile interdentare. Fiecare spatiu interdentar se curata cu o alta portiune de ata.


Nu iti fie teama ca poti rani gingiile sau ca vei face un rau danturii. Este adevarat ca in primele zile de utilizare pot aparea sangerari ale gingiei, insa acestea vor disparea intr-un timp scurt.


Cand se foloseste ata dentara


Pentru ca procesul de curatare a dintilor sa fie complet, ata dentara se foloseste inainte de fiecare periaj, indiferent ca acesta se face o data pe zi sau chiar mai des.  Problema este ca placa dentara se formeaza intr-un timp foarte scurt si ea poate duce la aparitia tartrului dentar intr-un interval de 24 pana la 72 de ore. Daca nu ai timp sau chef sa folosesti ata dentara de 3 ori pe zi, este important ca macar seara, inainte de culcare, sa o utilizezi pentru a-ti curata atent dintii.


Ata dentara iti prelungeste viata


Un studiu recent a demonstrat faptul ca o igiena bucala buna si o dantura sanatoasa protejeaza inima si impiedica imbolnavirea acesteia. Desi pare greu de crezut, cardiologii recomanda folosirea atei dentare pe motiv ca majoritatea afectiunilor cardiace se dezvolta din cauza infectiilor gingivale. Pronosticul dat de cercetatori a fost foarte clar: igiena dentara buna poate prelungi viata cu mai bine de 6 ani.


Sfat util: In comert se gasesc diverse variante de ata dentara – cu arome sau simple, cu sau fara ceara, cu fluorizi. Ata dentara cu ceara se dovedeste cea mai eficienta deoarece aluneca mult mai usor pe suprafata dintilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare