Frumusete & Ingrijire

# ingrijrie ten # tipuri de ten #frumusete #ten

10 tipuri de ten, 10 sfaturi de ingrijire! Tu stii ce nevoi are tenul tau?

Ingrijirea corecta a tenului iti asigura acel look de invidiat la care toate femeile viseaza. Putine femei stiu insa ca exista 10 tipuri de ten, fiecare avand propriile nevoi in ceea ce priveste ingrijirea. Tu stii ce tip de ten ai si cum sa-l ingrijesti corect?

“Legile cosmetologiei spun ca exista nu mai putin de 10 tipuri de ten. Daca tenul tau este casectic sau pletoric, cuperotic, senil sau seboreic, sansele sa nu il fi ingrijit corect sunt foarte mari.”, explica Ana Maria Margineanu - specialist estetica faciala.

Iata care sunt cele zece tipuri de ten, care sunt caracteristicile acestora si cum trebuie ingrijit fiecare dintre ele:

1. Tenul normal

Tenul normal prezinta o piele perfect echilibrata si neteda. “Nu este nici grasa nici uscata, este usor stralucitoare si nu prezinta pori dilatati sau puncte negre. Nu este sensibila si suporta usor sapunul. Se intalneste la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat fara tulburari hepatice sau digestive. Se recomanda alternarea produselor de ingrijire.”, explica specialistul.

2. Tenul uscat

Tenul uscat il au de obicei persoanele blonde sau roscate ( natural :) si este caracterizat in general printr-o piele subtire, cu aspect mat, fragila si lipsita de elasticitate sau rezistenta. “Tenul uscat se rideaza foarte usor. Un ten uscat ne poate indica o functionare defectuoasa a ficatului si a intestinului, iar uneori dereglari endocrine, mai ales ale tiroidei si nu in ultimul rand posibile tulburari ale circulatiei sangvine.Tenul uscat este sensibil in special iarna cand pot aparea pete rosii din loc in loc. Putine persoane stiu ca tenul uscat se imparte in doua categorii:

  • TENUL DESHIDRATAT este cu pielea uscata din lipsa de apa, apare vestejit si deteriorat. Se descuameaza usor, se irita si se inroseste cu usurinta. Acest tip de ten contine mai mult sulf decat o piele normala iar fenomenul deshidratarii poate fi superficial sau profund. Cel mai des il intalnim dupa varsta de 30 ani. Pielea deshidratata necesita creme hidratante, nu suporta sapunul sau lotiunile astringente si trebuie protejata de agentii atmosferici.
  • TENUL ALIPIC este pielea lipsita de materiile grase. Acest tip de ten exista si la femeile tinere si se prezinta uscat la atingere, cu coji, rosiatic, ce se irita rapid de la sapun si alcool. Pielea alipica are nevoie de creme grase, hranitoare si trebuie ferita de frig, vant si soare. De evitat produsele pe baza de glicerina sau lotiunile alcoolizate.”, recomanda Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

3. Tenul gras

Tenul gras poate fi GRAS-ULEIOS si GRAS ASFIXIC observat mai des la brunete, prezinta o piele lucioasa, lipsita de suplete, unsuroasa in special pe frunte, pe aripile nasului si pe barbie. “Pudra cosmetica este obligatorie in procesul de ingrijire a unui ten gras. Porii dilatati sunt o caracteristica nelipsita la tenul gras iar lipsa de ingrijire duce la modificarea in timp a culorii pielii in galbui sau chiar cenusiu astfel transformand tenul gras-uleios in unul asfixic. Acesta din urma nu prezinta o circulatie sangvina normala iar tesutul cutanat nu mai este aprovizionat cu oxigen. Pielea grasa reprezinta dese ori prima etapa de trecere spre TENUL SEBOREIC - patologic, legat de activitatea glandulara. Este usor iritabil ce reactioneaza la aplicatii externe printr-un flux seboreic sau prin cruste grase. Din pacate tenul seboreic detine o piele expusa la infectiile stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de aparare, astfel devine tipul de piele pe care se dezvolta usor acneea. Tenul poate deveni asfixic si in urma folosirii de produse contraindicate tipului de ten, care cu timpul obtureaza porii sau din cauza unei curatirii insuficiente a pielii, impuritatile impiedica functiile ei normale. Prima recomandare in cazul acestor tipuri de ten este curatarea profunda in cabinetele cosmetice prin tratamente mai mult sau mai putin clasice, dar mai ales cu ajutorul microdermabraziunii ce reuseste in doar cateva sedinte sa modifice considerabil aspectul neplacut al tenului. Peelingul chimic in concentratii adecvate fiecarui caz, poate fi o solutie viabila pentru un ten asfixic”, sfatuieste specialistul in estetica faciala.

4. Tenul mixt

Tenul mixt prezinta pe nas, frunte si barbie caracteristicile pielii grase in timp ce pleoapele, arcadele, sprancenele, obrajii, gatul, detine caracteristicile pielii uscate. “In aceste conditii singura rezolvare este tratarea corespunzatoare a fiecarei portiuni in parte printr-o diferentiere clara de produse de ingrijire. Daca pielea este totusi prea sensibila tratamentul va incepe cu hranirea si regenerarea tenului, pentru ai restabili echilibrul. Corect ingrijit, tenul mixt poate recapata calitatile pielii normale.”, ne sfatuieste Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

5. Tenul pletoric

Tenul pletoric este un ten cu pori dilatati si o pilozitate crescuta. Pielea este ingrosata, deshidratata, seboreica, cu tendinta la acnee si cuperoza difuza. “Acest tip de ten corespunde temperamentelor colerice dar poste fi si rezultatul unor tulburari de metabolism. Pielea este congestionata permanent si are un aspect carnos. Necesita consultul doctorului pentru stabilirea unui tratament adecvat si a unui regim alimentar corespunzator.”, continua Ana Maria Margineanu.

6. Tenul casectic

Tenul casectic este denumit astfel dupa cuvantul “ casexie “ , adica atrofie generala. “Diminuarea tuturor functiilor pielii se datoreaza unor tulburari de ordin intern ( cardiace, nervoase), care influenteaza in mod negativ metabolismul pielii. Procesul de regenerare fiind incetinit, pielea se descuameaza din abundenta si astfel tenul se subtiaza. Culoarea pielii apare alb-galbuie, se simte aspra la atingere si dese ori prezinta mancarime si usturime.”, explica Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

7. Tenul cuperozic

Tenul cuperozic prezinta mici dilatatii ale vaselor capilare, temporare sau permanente. “Zonele de electie fiind pometii si aripile nasului, capata initial un aspect congestionat, iar cu timpul roseata se accentueaza, instalandu-se cuperoza. Cauzele ce accerelereaza procesul de dilatare a vaselor capilare pot fi atat factorii externi ( vant, exces de soare, schimbari bruste de temperatura, folosirea produselor necorespunzatoare ), cat si interne, precum tulburari nervoase, regim alimentar necorespunzator sau o digestie defectuoasa. Tratamentul facial de tip fotoregenerare cu IPL + filtrul special pt vase capilare de 590 nm este singura metoda ce reuseste sa imbunatateasca aspectul de ten inrosit!.”, ne sfatuieste Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

8. Tenul ridat

Tenul ridat il intalnim odata cu inaintarea in varsta dar de cele mai multe ori apare mai timpuriu datorita diferitelor abuzuri precum tutunul, alcoolul, lipsa de somn, deshidratare, dar si datorita influentei agentilor atmosferici. “Persoanele slabe si cu pielea uscata sunt predispuse la un ten ridat excesiv chiar daca varsta nu le recomanda.

Ridurile pot fi superficiale, liniare, caracteristice tenurilor uscate; de expresie dar foarte fine in cazul tenului normal ; sub forma de cute adanci in cazul tenurilor deshidratate; sub forma de retea care brazdeaza intreaga fata, specifice varstei inaintate.Remediile pot fi multiple dar intotdeauna se recomanda ca tratamentul sa inceapa din interior spre exterior ( hidratare, somn, alimentatie corespunzatoare, suplimente ). Tratamentele cosmetice cu un real rezultat pentru tenul ridat sunt de tipul mezoterapia cu micro ace + substante active sau mai rapid, plasma pen.”, explica Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

9. Tenul senil

Tenul senil sau pielea imbatranita se raporteaza la transformarile pe care le sufera pielea in acest stadiu, mai exact straturile profunde ale pielii. “Muschii isi pierd tonicitatea, epidermul se ingroasa sau se subtiaza, fibrele tesutului conjunctiv al dermului isi pierd din elasticitate, porii se dilata. Pot aparea pete izolate, neuniforme, se schimba culoarea si catifelarea pielii, apar fire de par inutile, iar ridurile se adancesc mereu. La inceput se observa o uscaciune excesiva a pielii, datorita lenevirii glandelor sebacee si sudoripare, moment in care trebuie sa luam in calcul schimbarea produselor de ingrijire cu unele mult mai grase si nutritive. Specific tenului senil sunt si asa numitele edeme de sub ochi, sub forma de pungi datorita acumularilor patologice. Se recomanda masaj cosmetic frecvent pt a drena apa din tesut cat mai eficient cu putinta.Tratamentele de intretinere specifice tenului senil sunt multiple, incepand cu tratamentele cosmetice clasice + masti hidratante frecvente, pana la stimularea biologica a celulei prin terapii de fotoregenerare sau mezoterapia virtuala. Pentru o imbunatatire considerabila si de lunga durata exista solutii precum terapia cu plasma proprie sau mezoterapia injectabila.”, sustine specialistul in estetica faciala.

10. Tenul acneic

Tenul acneic este cauzat de “complicatii majore a seboreei si prezinta comedoane, papule, papulo-pustule sau pustule foliculare, noduli, mici abcese si cicatrice. Evolutia acuta a acneei se produce in majoritatea cazurilor, la pubertate, cuprinde atat fata cat si spatele, pieptul si chiar umerii datorita echilibrului hormonal tulburat ce favorizeaza ACNEEA JUVENILA.Daca au aparut doar comedoane in jurul carora pielea se inflameaza si apare o pustula proeminenta in centrul careia ramane extremitatea comedonului, se instaleaza ACNEEA PUSTULOASA. Alteori se formeaza un nodul de marimea unui bob de mazare, dureros, fiind vorba de ACNEEA INDURATA . Evolutia acesteia este lenta, se soldeaza de multe ori cu distrugerea tesuturilor si aparitia de cicatrici neregulate. La persoanele in varsta, pielea acneice se poate datora unor tulburari digestive, gastroenterite sau tulburarilor sistemului neuro-vegetativ. Dereglarile hormonale nu trebuie excluse in cazul unei eruptii acneice. Medicul dermatolog va prescrie tratamentul adecvat si personalizat fiecarui tip de acnee. Prima recomandare a mea este o ingrijire riguroasa a tenului atat acasa cat si in cabinetul de cosmetica. Tratamentele ce reusesc sa imbunatateasca considerabil aspectul inestetic al unui ten acnei sunt de tip IPL cu filtru dedicat in tratarea acneei - 430 nanometri. Sunt excluse tratamentele ce includ expunerea la abur, mezoterapie virtuala sau cu micro ace.Cel mai important aspect atunci cand ne ocupam de tenul nostru, este sa ne asiguram ca am identificat corect tipologia lui si sa-l ingrijim corespunzator. Pentru a fi sigure 100%, va recomand sa consultati un specialist avizat.”, incheie Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare