Fitness

Inotul inseamna sanatate

Daca exista vreun sport care sa poate fi practicat de cei mai multi dintre noi, inotul este acela. Batranii, persoanele supraponderale, gravidele, copiii... toata lumea sau aproape toti, pot inota.

Purtat de apa, corpul este mult mai lejer, ceea ce ii faciliteaza astfel miscarile si ii usureaza articulatiile. In acelasi timp, rezistenta la apa implica antrenarea puternica a muschilor.

Beneficiile inotului pentru organism

Tonifica musculatura . Pentru a putea sa te deplasezi in apa si sa ai o postura potrivita inotului, toti muschii sunt obligati sa se contracte.

Imbunatateste circulatia sangvina. Ca si alte sporturi, natatia favorizeaza pomparea sangelui in special din zona picioarelor datorita alternantei contractie /relaxare musculara. Dar, se mai adauga la pozitia orizontala, presiunea si prospetimea apei care au rol de a drena edemele picioarelor.

Subtiaza silueta. In primul rand, apa solicita toti muschii si implicit articulatiile. In al doilea rand, prin miscarile efectuate in timpul inotului are loc un consum energetic foarte mare, de la 200 la 600 de Kcal/ora. De asemenea, inotul implica rezervele de grasime dupa fiecare 40 de minute de miscare. De aceea, se poate spune ca inotul este un adevarat sport de slabit.

Intareste sistemul cardio-respirator. Inotul antreneaza cu blandete functiile inimii si sustine buna functionare a capacitatilor pulmonare.

Un sport care menajeaza articulatiile. In apa, riscul de a va rani sau de va supune articulatiile unor intinderi este mai mic, deoarece miscarile sunt intarziate de forta apei.

Dezvolta capacitatea de coordonare. Inotul este un sport tehnic cu o disociere motrica a picioarelor si a bratelor, dar si cu un ritm inspiratie/expiratie particular.

Relaxeaza. Este o modalitate excelenta de producere a endorfinelor, ceea ce duce la creearea unei stari de buna dispozitie, de destindere, de relaxare.

Precautii... de luat in seama

In momentul in care va hotarati sa mergeti pentru prima data sa inotati este bine sa luati cateva lectii de la un specialist pentru a evita posibile accidente.

Dupa ce ati terminat de inotat, faceti imediat un dus pentru a evita contractarea ciupercilor; la vestiare purtati sandale sau papuci pentru a nu risca sa va imbolnaviti de diverse micoze.

Purtati ochelari de natatie pentru a va proteja pe deplin ochii, iar o alta masura de igiena necesare este purtarea unei casti deoarece parul este sensibil la apa de piscina sau de mare.

In cazul in care inotati in mare sau lac si simtiti ca ati obosit nu va indepartati de mal foarte tare, inotati intr-un perimetru mai mic.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare