Fitness

#sport #accident #entorsa #tendinita #artroza #ligament

SOS, accident sportiv!

In fiecare an, milioane de persoane din intreaga lume se accidenteaza in timpul activitatilor sportive. Barbatii sunt mult mai predispusi la ranire decat femeile, iar sporturile de echipa sunt primele care creeaza astfel de neplaceri precum ciclismul, gimnastica, echitatia si activitatile sportive de iarna sau de vara.

 

In randurile ce urmeaza veti descoperi cum puteti trata o entorsa de glezna, durerile pubiene la barbati, o tendinita si probleme ale genunchilor: artroza , ruptura de ligament, dureri exterioare ale genunchilor.

Entorsa de glezna

Peste 35% dintre toate accidentarile survenite in timpul meciurilor si antrenamentelor de baschet, volei, rugby, fotbal si handbal sunt entorse de glezna. In cazul unei entorse, ligamentele sunt cele care au de suferit, caci sunt elementele cheie ale articulatiei. De cele mai multe ori glezna incepe sa se umfle imediat si poate de asemenea sa apara echimoza. Zona afectata este de obicei sensibila la palpare.

Cum se trateaza?

Numai medicul este cel care poate ameliora gravitatea unei entorse. Afectiune benigna, entorsa trece in cateva zile daca se urmeaza indeaproape protocolul GORS:

Gheata: de 4-5 ori pe zi.

Odihna: evitarea mersului, purtarea unei atele, daca e necesar, in primele trei zile.

Ridicare: piciorul se tine ridicat pentru a evita umflarea.

Strangere: cu ajutorul unor benzi specifice pentru a evita riscul flebitei.

Pubalgia

Afectiune frecventa fotbalistilor, alergatorilor sau gimnastelor, pubalgia se prezinta sub forma unor dureri pubiene care au diferite cauze posibile, printre care o insuficienta musculara abdominala. Durerea se agraveaza treptat si poate sa impiedice efectuarea anumitor miscari precum urcatul scarilor, mersul, calmandu-se in perioada de repaus.

Cum se trateaza?

Tratamentul consta in repaus si in administrarea de medicamente analgezice sau decontracturante (relaxeaza muschii). Terapia cu ultrasunete este de asemenea benefica deoarece poate diminua din intensitatea durerilor. Daca durerea puternica a trecut puteti incepe cateva sedinte de relaxare a muschilor abdominali. Insa, aceste exercitii trebuie controlate de catre kinetoterapeut caci nu trebuie sa fortati puternic perineul.

Tendinita

Leziunile musculo-tendinoase (inflamatii in sau in jurul tendonului) fac parte dintre cele mai dureroase afectiuni. De ce? Pentru ca o data ce tendonul a fost lezat el isi pierde o parte din calitatile de rezistenta si elasticitate. Structura sa se modifica ceea ce poate explica instalarea durerilor. Tendinitele pot fi declansate de un dezechilibru articular sau muscular.

Cum se trateaza?

Primul tratament este... repausul. Totusi, puteti urma o activitate fizica insa cu conditia ca aceasta sa fie moderata si ne-dureroasa. Daca durerea persista indeosebi in timpul noptii trebuie sa va adresati medicului pentru a va prescrie analgezice si anti-inflamatoare. In faza de vindecare, se prescriu de asemenea masaje, intinderi si exercitii de relaxare musculara.

Operatia chirurgicala nu este indicata decat in ultimul stadiu, cel in care tratamentul medicamentos a esuat, dar dupa cel putin sase luni, moment in care pacientul trebuie prevenit asupra posibilelor complicatii sau a esecului. In orice caz, nu va reapucati de sport, decat daca ati primit acceptul medicului.

Artroza genunchiului

Artroza genunchiului este o afectiune care consta in distrugerea cartilajului suprafetelor articulare ale genunchiului. Artroza genunchiului survine in general la batrani, insa poate aparea mai repede acolo unde exista tulburari ale articulatiilor etc. Contrar unei idei raspandite, sportul nu este o activitate contraindicata in caz de artroza. Dimpotriva, o activitate fizica moderata este chiar benefica.

Ruptura de ligament

Este accidentul tipic persoanelor care nu sunt pregatite fizic si vor sa se apuce de exercitii fizice. Foarte multe persoane vor sa practice un sport, fara sa fii facut miscare cu ceva timp inainte. Musculatura picioarelor este in general slaba si nu este obisnuita cu miscari rapide si intense.

Cum se trateaza?

Operatia nu este prima masura de tratament. Acesta depinde de gravitatea leziunii, de varsta, de activitatea sportiva si profesionala a pacientului. Tratamentul de baza urmeaza protocolul GORS de care am vorbit si mai sus pe perioada catorva zile pana la un nou examen medical care sa permita aprecierea corecta a gravitatii leziunilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare