Fitness

#stres #respiratie #afectiuni #musculatura #pilates

Exercitiile Pilates: ce sunt si cum le poti intelege mai usor

Exercitiile Pilates sunt unele dintre cele mai populare antrenamente fizice ale momentului, gandite in urma cu un secol de Joseph Pilates si menite sa creasca rezistenta fizica si mentala a celor care le practica. Pe langa beneficiile lor pentru forma corporala, exercitiile Pilates contribuie si la combaterea stresului si la tratarea unor afectiuni medicale.

Sistemul Pilates a fost gandit de inventatorul sau ca un tratament pentru diverse boli, de aceea sta la baza gimnasticii medicale de astazi. Metodele Pilates sunt folosite inclusiv in kinetoterapie si sunt studiate la universitatile de educatie fizica din intreaga lume. Iata ce presupune antrenamentul Pilates si cum poti sa il intelegi mai usor!

In ce constau exercitiile Pilates

Conceptul Pilates combina mai multe tipuri de exercitii speciale pentru tonifierea muschilor trunchiului, a caror stare excelenta reduce riscul de ranire, imbunatateste postura corpului si previne durerile de spate.

Totodata, exercitiile Pilates ii ajuta pe practicanti sa isi controleze mai bine musculatura, sa isi dezvolte flexibilitatea si coordonarea, precum si respiratia. Pentru rezultate optime, sistemul Pilates promoveaza cresterea cantitatii de oxigen inhalate si expirarea totala la momentul potrivit: trebuie sa expiri concomitent cu efortul si sa inspiri la revenire, cu muschii abdominali incordati.

Antrenamentele Pilates implica o serie de miscari care lucreaza fiecare zona a corpului, concentrandu-se in mod deosebit catre categorii mici de muschi, deseori neglijate.

Centrul de forta in Pilates

Toate exercitiile Pilates se executa cu stabilirea centrului de forta ("nucleul"). Practicantii, intinsi pe spate cu genunchii indoiti la 90 de grade si talpile pe sol, isi inclina pelvisul spre podea, pana cand zona lombara atinge solul. Apoi, isi ridica spatele, astfel incat sa se formeze o arcuire intre podea si mijlocul spatelui.

Pelvisul trebuie sa ramana lipit de podea pe tot parcursul exercitiilor, de aceea antrenorii propun executantilor sa isi imagineze ca tin o cana de apa pe abdomenul inferior, care nu trebuie sa se verse niciodata.

Respiratia in Pilates

Modul in care respiri este foarte important pentru miscarile si controlul in Pilates. Leaga-ti lejer o esarfa in jurul coastelor, inspira pe nas si incearca sa urmaresti mental fluxul aerului, sa il simti zona toracelui, nu in cea a pieptului (esarfa devine mai stransa cand inspiri total in torace). Cand expiri, tine-ti abdomenul contractat si elibereaza aerul lent, cu putin efort. Doar asa respiri corect executand exercitii Pilates!



Sursa foto: videojug.com

Rezistenta in Pilates

Rezistenta este un alt principiu de baza in Pilates, pe care il poti exersa prin exercitii tipice. Intinde-te pe spate, cu mainile pe langa corp si picioarele cu soldurile si genunchii indoiti la 90 de grade. Inspira in torace, apoi expira lent pe masura ce iti ridici capul si umerii de pe sol.

Inspira usor si expira in timp ce intinzi mainile si picioarele in fata (nu uita sa mentii pelvisul lipit de sol). Inspira scurt de 5 ori si expira tot de atatea ori, miscandu-ti bratele de sus in jos cu rapiditate si mentinandu-ti gatul relaxat, de 100 de ori. La final, prinde-ti genunchii cu mainile si lasa-te pe spate.


Sursa foto:ehowcdn.com

Odata ce stapanesti aceste miscari, te poti alatura celor peste 30 de milioane de oameni care practica in prezent o forma de Pilates

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare