Fitness

#sport performanta #serban damian #sport

Cum sa te antrenezi ca un sportiv de performanta. Afla de la medicul Serban Damian care sunt pasii

Miscarea inseamna sanatate, iar un stil de viata sanatos este idealul fiecaruia dintre noi. Sportul face parte din rutina ta zilnica, dar simti ca a venit momentul sa iti imbunatatesti performantele sportive. Indiferent care este obiectivul tau, daca vrei ca sportul sa iti aduca rezultatele dorite, ai nevoie de doua lucruri: disciplina si consecventa.

Tehnologia ne-a obisnuit cu rezultate imediate si inevitabil asteptam aceeasi schimbare si de la planul nostru de antrenament. Din pacate, pentru majoritatea oamenilor aceasta schimbare nu se intampla imediat, ci necesita saptamani, luni sau chiar ani de antrenament consecvent. “Cu totii ne dorim sa ne transformam in sportivi de performanta si daca se poate asta sa se intample peste noapte.  Greseala multora este ca atunci cand incep sa practice-un sport, sunt tentati sa se compare cu un sportiv de performanta care a obtinut rezultatele in ani de zile de munca. Trebuie sa intelegem ca pentru ca un plan de antrenament sa dea rezultate, trebuie sa avem rabdare, sa fim consecventi si sa lucram cu profesionisti.   Sportivii de performanta nu se antreneaza oricum, ci o fac pe baza datelor stiintifice. Exista o serie de teste care se fac sportivilor de performanta pentru ca acestia sa progreseze, teste care sunt si la indemana sportivilor amatori, indiferent de nivelul de pregatire.”, explica dr. Serban Damian - nutritionist sportiv la Centrul Superfit.

Sportivii de performanta au o rutina zilnica de antrenament, care consta in cativa pasi simpli. Medicul nutritionist sportiv Serban Damian iti explica in ce constau acestia, astfel incat sa poti ajunge sa te antrenezi ca un adevarat profesionist.

1. Identifica nivelul de performanta fizica la care te afli

Primul si cel mai important pas este sa identifici nivelul fizic de rezistenta la care te afli. Pentru acest lucru apelaza la un medic si la un centru medical specializat in cadrul caruia sa poti efectua o serie de teste speciale. Primul si cel mai important este testarea cardiometabolica sau testul de efort cardiorespirator. In urma efectuarii acestui test poti beneficia de un plan de antrenament personalizat si cu adevarat eficient.  “Testarea cardiometabolica este o investigatie recunoscuta international ca fiind “standard de aur” pentru masurarea parametrilor fiziologici ce caracterizeaza capacitatea de efort si performanta a unei persoane. Pana de curand aceasta investigatie era disponibila doar in laboratoare de cercetare, insa acum a devenit disponibila si in centrul nostru. Aceasta analiza complexa iti ofera posibilitatea de a afla o multime de detalii despre organismul tau, parametri care vor sta la baza alcatuirii unui regim alimentar si a unui program de antrenament cu adevarat personalizate, cu ajutorul carora vei reusi sa iti atingi obiectivele propuse. Testarea cardiometabolica nu este o simpla investigatie medicala, ci o metoda de evaluare a performantelor fizice. In urma acestei investigatii fiziologice nu stabilim diagnostice, dar putem doza mult mai exact nivelul de efort fizic si recomandarile nutritionale. Astfel, testul de efort cardiorespirator ne ajuta sa determinam: rata metabolismului in repaus, rata metabolica in efort, stabilirea proportiilor in care sunt metabolizati principalii nutrienti (lipide, carbohidrati) in timpul efortului fizic (in valori reale si procente), masurarea volumelor respiratorii (O2 si CO2) si  stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tau consuma cel mai eficient grasime, care este pragul unde intri in zona anaeroba etc. Toate aceste masuratori stau la baza conceperii unui program de antrenament personalizat, bazat pe zonele de antrenament, care poate fi destinat scaderii in greutate, imbunatatirii andurantei sau mentinerii conditiei fizice ca metoda anti-aging.”, explica medicul nutritionist sportiv.

2. Antreneaza-te dimineata devreme

Pentru majoritatea oamenilor, timpul este cel mai frecvent obstacol intalnit in calea antrenamentului. De cate ori nu ti-ai spus ca te vei antrena mai des daca vei avea mai mult timp liber? “Invata sa iti pui corpul pe prima pozitie in lista de prioritati. Fa-ti timp pentru antrenament indiferent de ora, dar de este de preferat sa te antrenezi dimineata. In primul rand, exista mult mai putine distrageri dimineata devreme. Daca iti vei programa antrenamentul de dimineata, va fi mai putin probabil sa il sari din cauza oboselii, a responsabilitatilor la munca, etc.”, ne recomanda doctorul Serban Damian, nutritionist sportiv.

3. Activeaza masa musculara si creste rezistenta prin analiza fortei

Antrenamentul izoinertial este  un sistem revolutionar pentru dezvoltarea fortei musculare şi a stabilitaţii. Studiile au demonstrat ca atletii devin cu cel putin 30% mai puternici in urma acestor antrenamente. Este ideal si in perioada de recuperare, ajutand la reducerea durerilor musculare. “Acest tip de antrenament este cu adevarat special pentru ca stimuleaza dezvoltarea muschilor, contribuind la activarea masei musculare. Antrenamentul izoinertial se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv care mentine o inertie (rezistenta) constanta pe parcursul intregii miscari, atat in faza de contractie efectiva a muschiului, cat si in cea de relaxare. Astfel, muschii lucreaza la forta maxima in orice unghi, ceea ce face ca acest tip de antrenament sa fie mult mai eficient decat aparatele clasice de forta. Rezistenta este creata prin inertia unei roti, care este accelerata sau decelerata cu forta musculara, prin miscarea utilizatorului (asemenea unui mecanism yo-yo), nu de o greutate exterioara.  Pentru analiza fortei, la Superfit folosim DESMOZONE, un dispozitiv care include sistemele DESMOTEC V.LINE, pentru testarea partii superioare a corpului si DESMOTEC D.LINE, pentru testarea partii inferioare. Se poate folosi pentru o gama larga de exercitii, fiind ajustabil in functie de obiectivele sportivului.”, explica medicul nutritionist sportiv.

4. Verifica daca ai probleme cu postura

Exista persoane care se confrunta cu tulburari legate de mers si de echilibru. Talpile suporta greutatea corpului, sustinandu-te zilnic in timp ce stai, mergi, alergi sau faci diferite miscari. Asadar, modul in care calci iti poate influenta sanatatea. Putini stiu ca exista o analiza speciala care te ajuta sa identifici si sa tratezi corect problemele de mers si echilibru. “Daca te uiti la perechea ta preferata de pantofi, s-ar putea sa constati ca talpa este tocita diferit la stangul si la dreptul sau ca anumite portiuni par mai uzate. Din fericire, nu trebuie sa te bazezi pe aceasta “analiza” ca sa-ti imbunatatesti echilibrul si sanatatea picioarelor. Pentru a putea corecta asimetriile sau deficientele, exista testari moderne care masoara exact cum calci si cum iti afecteaza asta postura, iar baropodometria este una dintre ele. Baropodometria reprezinta analiza detaliata a presiunilor exercitate de catre talpi in poziţie statica, dar şi dinamica, pentru a identifica si trata eventuale probleme legate de tulburarile de mers si de echilibru. Te asteptam la Superfit pentru o baropodometrie, ca sa descoperi cele mai bune solutii pentru picioarele tale!”, recomanda medicul Serban Damian.

5. Asculta-ti corpul!  

Ceea ce faci inainte si dupa un antrenament este la fel de important ca ceea ce faci in antrenamentului propriu-zis. Odihna, alegerea alimentatiei potrivite, hidratarea, stretching-ul si utilizarea strategiilor de regenerare iti pot duce corpul la nivelul urmator. Nerespectarea oricaruia dintre acestea poate impiedica orice progres. Unii sportivi recurg la utilizarea bailor de gheata si a terapiei cu oxigen pentru a-si accelera recuperarea intre antrenamente. Este posibil sa nu fi dispus sa mergi atat de departe, dar lucruri precum stretching-ul  si masajul de recuperare pot juca un rol major in recuperarea corpului dupa un antrenament. De asemenea, nu uita sa urmaresti evolutia in timp a proportiei de grasime vs. muschi. Exista o analiza specifica pentru a identifica acest lucru si se numeste analiza compozitiei corporale. “Nu conteaza doar cate kilograme ai, ci mai ales din ce sunt ele formate. Evaluarea compozitiei corporale iti arata care este raportul dintre masa non-adipoasa (fara grasime) si masa adipoasa (grasa) – informatie utila pentru a determina riscurile de instalare a unor boli. In plus, afli date personalizate despre cantitatea de grasime esentiala, indispensabila organismului tau, vs. grasimea din depozite, acumulata ca rezerva de energie.  Pentru ca rezultatele sa fie pe masura efortului depus, sfatul meu este sa ai grija de corpul tau si sa il asculti!”, continua medicul nutritionist sportiv.

6. Indrazneste si mergi mai departe!

Pentru multi dintre noi, pasiunea pentru sport s-a transformat intr-un stil de viata si chiar intr-un job! Dar chiar si asa, intotdeauna avem de invatat in ceea ce priveste sportul si alimentatia sanatoasa. Un echilibru este greu de pastrat, dar cu ajutorul specialistilor nimic nu este imposibil. “Cea mai mare satisfactie pentru noi ca specialisti este sa vedem rezultatele sportivului. Ca medic nutritionist sportiv lucrez cu foarte multi sportivi de performanta, am fost nutritionistul Echipei Olimpice de Baschet feminin 3x3 la cea mai recenta Olimpiada, dar in acelasi timp lucrez si cu persoane care vor sa isi depaseasca limitele si care de-a lungul timpului au avut rezultate remarcabile. Oameni care au inteles ca sanatatea lor este pe primul loc si ca un stil de viata sanatos se dobandeste in timp, dar este pentru totdeauna!”.

Incearca sa incluzi strategiile de mai sus in programul tau zilnic si vei vedea ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. Dar cel mai important nu uita sa te antrenezi inteligent si sa fii constant!

Afla mai multe din acest video: https://www.youtube.com/watch?v=zv9pDk_fW7U

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului