Fitness

#fitness #obiceiuri sanatoase #efort fizic #obsesie efort fizic

5 obiceiuri sanatoase ale persoanelor care fac sport

Exista o linie foarte fina intre a avea o viata sanatoasa si a dezvolta obsesii legate de alimentatie si sport. Specialistii in nutritie si fitness sunt insa la fel de ingrijorati in ceea ce priveste excesul de sport, ca si in cazul lipsei totale de exercitiu fizic.

Expertii sunt de parere ca echilibrul este cuvantul de baza atunci cand vine vorba de sport si ca extremele sunt cat se poate de nesanatoase. Iata care sunt obiceiurile echilibrate ale celor care fac sport si insuseste-ti-le, pentru un trai armonios:

1. Pot diferentia o sesiune eficienta de sport de una nociva

Bineinteles ca vrei sa simti din plin atunci cand faci eforturi in ceea ce priveste sportul, insa nu trebuie sa exagerezi. O sesiune eficienta de fitness trebuie sa te faca sa te simti usor obosit si eventual sa creeze o usoara febra musculara, mai ales daca nu ai mai facut sport de mult timp.

Dar asta nu inseamna ca durerile musculare intense si intinderile sunt normale si benefice, asa cum nici starea de epuizare totala nu este deloc indicata. Persoanele care au obiceiuri sanatoase legate de antrenamentele fizice stiu cand este momentul sa se opreasca.

2. Isi ofera zile de odihna

Febra musculara si oboseala iti indica faptul ca ar trebui sa faci o pauza de la exercitiile zilnice. Trebuie doar sa iti dai seama cand sportul iti poate face rau sau cand poate avea efecte nocive asupra ta si sa te opresti, indiferent cat de mult ti-ar placea sa continui. Specialistii in sanatate si fitness recomanda cel putin o zi pe saptamana fara sport.

3. Nu fac sport pentru a putea manca, ci mananca pentru a putea face sport

Chiar daca ai decis sa faci sport pentru a slabi, trebuie sa stii ca mancarea este un combustibil pentru antrenamentele fizice si sa o tratezi ca atare, nu ca pe un inamic pe care trebuie sa-l combati.

Organismul tau are nevoie de nutrienti pentru a supravietui, iar atunci cand faci sport trebuie sa-i furnizezi chiar mai multa energie decat de obicei. Asta nu inseamna ca atunci cand faci miscare trebuie sa neglijezi complet obiceiurile alimentare sanatoase si sa mananci preparate bogate in grasimi sau zaharuri, ci sa te asiguri ca ai consumat suficienti nutrienti pentru a face fata efortului. Desigur, micile placeri vinovate sunt acceptate din cand in cand, dar nu le transforma in rutina.

4. Nu devin stresati cand nu-si pot face exercitiile

Asta nu inseamna ca sunt delasatori sau ca nu ii preocupa suficient de mult acest aspect, ci doar ca sunt capabili sa faca o pauza pentru a iesi in oras cu prietenii sau pentru a vedea un film, din cand in cand. Cei care devin obsedati de sport au tendinta de a ignora orice alte distractii pentru a-si indeplini rutina, indiferent de lucrurile pe care le rateaza procedand astfel.

5. Stiu ce sporturi le plac

Persoanele care stiu sa-si pastreze echilibrul atunci cand fac sport nu se incapataneaza sa practice acele exercitii care nu le aduc nicio satisfactie, in afara de aceea a arderii caloriilor. Acesti oameni stiu daca le place ciclismul si daca le displac exercitiile Pilates si au discernamantul de a alege antrenamentele care ii fac fericiti, nu doar slabi si in forma.

Sursa foto: healthylifeworld.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare