Dieta si nutritie

#soia #osteoporoza #cancer #cereale

Soia, beneficii si riscuri pentru organism

In ziua de azi, vanzarea produselor din soia a crescut simtitor de mult, datorita asocierii multiplelor beneficii ale acestui tip de cereale cu pastrarea sanatatii organismului. Ca drept urmare, in supermarketuri au fost dedicate rafturi speciale produselor din soia, care concureaza cu produsele lactate.

Despre soia se cunoaste faptul ca este unul dintre produsele benefice intretinerii sanatatii care asigura o stare de bine nu doar inimii, cat si prostatei sau sistemului imunitar. Soia este numele dat tuturor produselor fabricate din planta soia, o cereala descoperita acum multa vreme in Asia.

Soia este considerata o sursa vegetala de proteine dintre cele mai pretioase pentru organism, deoarece nu contine colesterol si poseda un nivel ridicat de acizi grasi nesaturati, in special acizii grasi omega 3. Soia este un pachet complet de proteine, care contine aminoacizi esentiali extrem de importanti pentru organism.

Iata care sunt beneficiile acesteia in mentinerea unui organism sanatos:

 

Beneficii pentru organism

 

Scade colesterolul. Soia are un continut mic de grasimi saturate, insa unul mare de grasimi nesaturate, benefice pentru organism. Astfel, aceste cereale reprezinta o alegere inspirata daca vrei sa scapi de colesterol, deoarece s-a dovedit ca un consum regulat de soia poate scadea riscul de blocaj arterial.

In ceea ce priveste compozitia, alimentele pe baza de soia sunt bogate in fibre si acizi grasi polinesaturati. Acestia contribuie la regularizarea bilantului lipidic, favorizand scaderea nivelului de colesterol.

Diminueaza riscul cardiovascular. S-a observat in urma mai multor cercetari amanuntite ca fitoestrogenii (isoflavonele) din soia par sa aiba o actiune favorabila asupra vaselor de sange, intarindu-le, pastrandu-le tonicitatea, diminuand astfel riscul cardio-vascular. Acest efect benefic nu se poate produce decat in urma unui consum constant de produse din soia. Ameliorarea bilantului lipidic contribuie in mod egal la diminuarea riscului cardiovascular.

Previne osteoporoza. Fitoestrogenii (isoflavonele) din soia au o actiune protectoare in ceea ce priveste structura osoasa, limitand resorbtia calciului din oase. S-a dovedit ca absorbtia unui numar mare de proteine animale poate provoca o pierdere a calciului din oase, ceea ce nu se poate spune si in cazul proteinelor din soia.

Soia poate contribui la prevenirea acestei maladii intr-un mod foarte natural. Potrivit unui studiu american, femeile care au consumat regulat mari cantitati de soia, au prezentat o ameliorare semnificativa a structurii osoase.

Protejeaza impotriva cancerului. Exista multiple recomandari cu privire la compusii din soia considerati eficienti impotriva cancerului. In ultima perioada, cancerul a devenit una dintre cele mai frecvente cauze de deces din intreaga lume. Specialistii cred ca o parte dintre afectiunile canceroase provin din urma unei alimentatii nesanatoase.

In tarile asiatice, unde produsele pe baza de soia fac parte din alimentatia zilnica, rata imbolnavirii de cancer este mult mai scazuta decat in tarile occidentale. Exista diverse studii stiintifice in care a fost dovedita o legatura stransa intre consumul de soia si riscul redus de a dezvolta celule canceroase, in special in ceea ce priveste bolile de origine hormonala cum este cancerul de san sau cel de prostata.

Soia contine cinci substante anticancerigene diferite, cele mai cunoscute fiind fitoestrogenii (denumiti „hormoni de la natura”) despre care se cunoaste faptul ca au rolul de a stopa dezvoltarea cancerului.

Amelioreaza simptomele menopauzei. Pe langa un stil de viata sanatos, insotit de activitate fizica si momente de relaxare, o alimentatie echilibrata poate atenua din simptomele neplacute ale menopauzei. Fitoestrogenii continuti de soia ajuta la reechilibrarea endocrina in perioada menopauzei. Doua pahare de lapte de soia consumate in fiecare zi, ajuta organismul sa absoarba in jur de 50 mg de isoflavonoide (fitoestrogen).

 

Contraindicatii pentru soia

 

In ciuda multiplelor beneficii pentru sanatate, pe care soia le detine, exista cateva riscuri de care este indicat sa tii cont. Printre riscurile alimentare, se regaseste alergia la soia, cauzata de anumite proteine. Astfel, persoanele cu diverse alergii alimentare pot avea probleme in urma consumului de soia.

Sucul de soia, la fel ca toate preparatele alimentare pe baza de soia, sunt total contraindicate femeilor insarcinate si copiilor mai mici de 3 ani, din cauza prezentei fitoestrogenilor intr-o concentratie prea mare.

Consumul exagerat de soia este susceptibil de dezechilibrarea tratamentelor hormonale in caz de hipotiroidie . De aceea, consumul de soia este nerecomandat persoanelor care sufera de hipotiroidie, indiferent ca se afla sub tratament sau nu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare