Dieta si nutritie

#minerale #zinc #calciu #magneziu

Rolul mineralelor in organism

Fie ca este vorba de indepartarea tulburarilor de somn si irascibilitate, de alungarea starilor virale si gripale, a afectiunilor reumatice inflamatorii sau de pastrarea tonusului muscular, mineralele sunt esentiale pentru un organism sanatos .


Multe dintre aceste minerale nu sunt produse de organism, motiv pentru care este vital sa ne alimentam intr-un mod cat mai corect si sa le integram in regimul nostru nostru mancaruri care sa ofere corpului substantele necesare.


Calciu


Calciul ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, motiv pentru care persoanele din organismul carora le lipseste acest mineral sufera de osteoporoza, amorteala si furnicaturi in membre, carcei, dereglari ale menstruatiei si chiar frecventa crescuta a cariilor dentare.


Calciul se regaseste in corpul unui adult intr-o cantitate foarte mare (in jur de un kilogram) si este fixat, in mare parte, in oase, dinti si muschi.


Pentru a fi mai bine asimilat de catre organism, calciul trebuie luat cu un supliment de vitamina D. Totusi, jumatate de ora de stat la saore, va oferi corpului toata cantitatea de vitamina D necesara.


Calciul se gaseste in alimente precum: lactate, galbenus de ou, soia, fasole, sardine.




Magneziu


Magneziul este un mineral care actioneaza ca un factor de crestere. Acesta este un tonic general (pastreaza in special tonusul muschilor), regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv si pastreaza ritmul cardiac si glicemia la un nivel optim.


Ca si in cazul calciului, magneziul mentine dintii sanatosi si puternici. Mai mult decat atat, intarzie imbatranirea si ajuta la o mai buna functionare a creierului.


Suplimentele de magneziu sunt foarte utile in caz de imbatranire a tesuturilor, astenii, tulburari digestive , afectiuni respiratorii , alergie, constipatie, stres, carierea dintiilor sau afectiuni ulceroase.


Magneziul se gaseste in cereale integrale, nuci, migdale, alune, fasole alba, spanac, avocado, citrice.


Fier


Fierul este componenta de baza a hemoglobinei si mioglobinei si are un rol esential in functionarea celulara prin enzime. Acesta ajuta in procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire, reduce oboseala, vindeca si previne anemiile cauzate si asigura o culoare frumoasa si naturala pielii.


Din pacate, absorbtia fierului este inhibata de consumul zilnic de ceai sau cafea, motiv pentru care aceste doua alimente ar trebui reduse, macar pentru o perioada determinata.


Fierul se gaseste in ficatul de porc si vita, carnea de vita, galbenusul de ou, scoici, stridii, sparanghel, melasa, nuci si fulgi de ovaz .


Seleniu


Indicat persoanelor care sufera de afectiuni musculare, seleniul previne in acelasi timp bolile de piele, asigura elasticitatea pielii si incetineste procesul de imbatranire. De asemenea, seleniul intareste sistemul imunitar, previne formarea celulelor canceroase si impiedica formarea cataractei.


Seleniul se gaseste in broccoli, rosii, ceapa, ficat, rinichi, germeni de grau si ton.


Fosfor


Fosforul, in combinatie cu calciu, creste rezistenta oaselor si a dintilor si asigura sanatatea gingiilor. In acelasi timp, fosforul ajuta in procesele de crestere si vindecare, asigura energia si vitalitatea organismului si atenueaza durerile cauzate de artrita.


Fosforul se gaseste in peste, pui, cerale integrale, oua, nuci si seminte.


Zinc


Zincul este un mineral foarte important datorita implicarii sale in mecanismele de constructie si productie celulara. Acesta intra in constitutia enzimelor pe care le activeaza si este implicat in sinteza proteinelor din ADN si ARN.
Zincul ajuta la reinoirea si sinteza celulara in situatii precum sarcina, alaptarea, dezvoltarea corpului la copii, dar si la producerea spermei.


Zincul se gaseste in drojdie, fasole, carne, peste, fructe de mare, oua si lactate.


Fluor


Fluorul este un mineral bine cunoscut mai ales din reclamele pastelor de dinti si a apelor de gura, ceea ce inseamna ca ajuta la intarirea dintilor, a oaselor si a cartilajelor. Acesta, in afara de  protejarea si intarirea smaltului dintilor impotriva acizilor, nu are un rol vital in functionarea organismului precum celelalte minerale.


Fluorul se gaseste in peste (macrou si somon), ceai si apa fluorata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare