Dieta si nutritie

#dieta de slabit #low carb #slabit #cura de slabire #dieta

Dieta de slabit Low Carb

Low Carb este prescurtarea de la „Low Carbonhydrates” pentru carbohidratii simpli, adica saraci in hidrati de carbon. Acest tip de carbohidrati, denumiti frecvent glucide , nu se mai descompun prin digestie, deoarece se absorb rapid si provoaca un raspuns insulinic puternic. Dieta de slabit Low Carb a devenit foarte populara in Statele Unite in perioada anilor 2004-2005 si a atras peste 26 de milioane de adepti.

Regimul de slabit Low Carb consta in reducerea totala a glucidelor, a produselor cu amidon, a fructelor sau a dulciurilor. Bazata in totalitate pe un aport in proteine, dieta a starnit diverse controverse printre specialisti.

Regimul Low Carb a castigat foarte multa popularitate in randul americanilor, astfel incat produsele light au fost surclasate de produsele care poarta semnificatia „Low Carb”.

De retinut: regimul Low Carb este un regim hipocaloric, sarac in glucide. In practica, aportul in zaharuri rapide sau lente este considerabil redus.


Principiul de baza


Low Carb semnifica sarac in glucide, adica sarac in zaharuri. Este vorba de diminuarea aportului de zaharuri rapide (glucide simple, continute in zaharoza din fructe si din alte produse dulci, fructoza din fructe, lactoza din lapte, glucoza din legume) din alimentatie, precum si a zaharurilor lente (glucide complexe continute in produsele cu amidon: paine, orez, paste etc).

In acest sens, regimul Low Carb nu face decat sa reactualizeze regimul Atkins (care se bazeaza pe principiul consumarii exclusive a proteinelor si a lipidelor, dar nu a glucidelor, responsabile de acumularea kilogramelor in plus, potrivit doctorului Atkins.

Obiectivul regimului Low Carb este acela de a scoate din alimentatie zaharurile rapide si lente, dar si produsele dulci sau cu amidon. Pe de alta parte, in aceasta dieta este acceptat consumul de proteine si lipide, deci poti manca in voie carne, peste, mezeluri, branzeturi, anumite legume. Prin aceasta dieta de slabit iti vei priva organismul de glucide si vei arde rezervele de grasimi situate in tesuturile adipoase.

Totusi, sunt contraindicate grasimile animale (grasimea de la carne, untul, branza grasa etc) pentru a evita cresterea rapida a nivelului de colesterol. Este mai bine sa privilegiezi produsele cu grasimi mono si polinesaturate (uleiul de masline, uleiul de rapita etc).

Durata dietei de slabit Low Carb variaza la fiecare persoana in parte, in functie de kilogramele care trebuie pierdute.


Avantajele dietei de slabit Low Carb


Ca orice alta dieta hipocalorica, regimul Low Carb permite diminuarea aporturilor energetice si reducerea greutatii (grasimile si apa in principal). Saraca in glucide aceasta dieta este usor de urmat, pierderea in greutate fiind foarte rapida. Pe de alta parte, este vorba de un regim care nu te izoleaza social, il poti urma oriunde, atat la domiciliu, cat si cand iesi in oras sau mergi in vizita la cineva.

Pentru persoanele care nu suporta regimurile sarace in materii grase si care pot renunta la produsele cu amidon (la cartofi, de exemplu) in favoarea proteinelor, regimul Low Carb se dovedeste ideal (s-a demonstrat ca este foarte potrivit pentru barbati).


Dezavantajele dietei de slabit Low Carb


Aceasta dieta de slabit te ajuta sa scazi in greutate, dar cu o conditie: sa renunti la deliciosul zahar din alimente, ceea ce poate parea pentru unii extrem de greu de indeplinit, monotona si greu de urmat pe termen lung. Acest regim nu poate fi considerat un mod de alimentatie cu caracter durabil.

Daca vrei sa faci miscare fizica pe durata regimului de slabit, trebuie sa stii ca absenta glucidelor antreneaza o oboseala musculara, ceea ce nu usureaza deloc activitatea sportiva pe care vrei sa o faci.

Regimul sarac in zaharuri iti impune practic sa diminuezi consumul de fructe si legume, produse cerealiere complete, leguminoase, necesare unei bune functionari a organismului. Insa, aceste alimente sunt surse importante de vitamine, fibre si minerale esentiale, cu rol important de protectie, antioxidant.

Renuntand la glucide, dieta low carb saraca in zaharuri te face sa consumi mai multe proteine si lipide. Unii specialistii sunt de parere acest regim favorizeaza consumul de lipide, ceea ce duce la cresterea nivelului de colesterol si la aparitia riscului de afectiuni cardio-vasculare.

De asemenea, daca vei reduce aporturile energetice in calorii in urma unei diete Low Carb (foarte restrictiva), poti risca numeroase efecte secundare neplacute: greata, arsuri la stomac, dureri de cap, ameteala.

Glucidele stimuleaza productia de serotonina. Fara aceasta substanta, moralul tau scade, deoarece dieta de slabit Low Carb impune diminuarea aportului in hidrati de carbon (zaharuri), or acestea raman singurele alimente necesare creierului si globulelor rosii. Atentie mare la glicemie, pentru ca poate scadea foarte mult! Carenta in glucide impusa de acest regim american poate favoriza aparitia depresiei.

Atentie: Inainte de a urma o dieta de slabit, este recomandat sa cereti sfatul medicului nutritionist!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare