Dieta si nutritie

#fibre #alimentatie

Cum sa mananci mai multe fibre

Medicii nutritionisti recomanda tuturor persoanelor o alimentatie cat mai bogata in fibre datorita beneficiilor aduse organismului. Dar, ce sunt fibrele de fapt? Desi este greu de dat o definitie a fibrelor alimentare, specialistii considera ca fibrele alcatuiesc peretii celulari ai plantelor, formati mai precis din celuloza, pectina, lignina si anumite polizaharide.


In principiu este bine sa stii ca fibrele se gasesc doar in legume, fructe si cereale si ca ele ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia si reduc riscul de diabet si boli de inima.


Totodata, fibrele au rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange, de a creste frecventa scaunelor, dar si de a reduce riscul de cancer la colon.


De asemenea fibrele sunt esentiale deoarece mentin senzatia de satietate pentru o perioada destul de lunga . Asadar, atunci cand esti la dieta de slabire , consumul de fructe si legume va tine foamea la distanta pentru o perioada lunga de timp.


Specialistii recomanda un consum de aproximativ 30 de grame de fibre pe zi, insa in mod normal, o persoaba abia consuma 15 grame, lucru care nu este tocmai bun. O alimentatie saraca in fibre conduce la diverse probleme, iar printre cele mai frecvente se numara balonarea, flatulenta, hemoroizii, dar si afectiuni mai grave cum ar fi cancerul de colon sau bolile de inima.


Iata cateva trucuri prin care poti manca mai des alimente bogate in fibre si cum iti poti mentine sanatatea la un nivel optim:


1 Cereale pentru micul dejun


Pentru ca cerealele sunt bogate in fibre, iar un mic dejun format din cereale este sanatos si hranitor, este mai mult decat indicat sa integrezi acest aliment la masa de dimineata. Poti opta pentru cereale integrale , cu fructe sau ciocolata si le poti manca simple, cu lapte sau iaurt, in functie de preferinte.


2 Inlocuieste painea alba cu painea integrala


Inlocuieste painea alba cu painea neagra, integrala, graham sau cu seminte. Acestea din urma sunt foarte bogate in fibre si te ajuta sa atingi cantitatea optima recomandata de medici nutritionisti.


Asadar, mananca acest tip de paine dimineata la micul dejun sau foloseste-o la birou pentru prepararea sandwichurilor.


3 Mananca multe fructe si legume


Dimineata, daca nu ai timp sa mananci, ia la tine un mar sau o banana si mananca-le pe drum sau imediat ce ai ajuns la munca. Nu numai ca aceste fructe iti vor tine de foame pana la masa de pranz, dar vei avea si un aport serios de fibre. Atentie insa, este bine sa mananci fructe cu jumatate de ora inainte de oricare masa pentru a evita fermentare si balonarea.


De asemenea, fructele oleaginoase au o cantitate ridicata de fibre. Astfel, poti opta pentru o gustare rapida care sa contina alune , nuci sau stafide.


Sursa foto : foodmall.org

 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului