Dieta si nutritie

Ciupercile, carnea alba a pamantului

Ciupercile sunt preferate de multe persoane nu numai pentru ca au gust bun dar si pentru ca sunt foarte hranitoare. Proteina continuta este similara celei din lapte si din carne.

 

Ciupercile sunt bogate in vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E) si minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) dar mai contin si anumite substante cu efect antibiotic , recomandate in prevenirea infectiilor virale. Deoarece sunt bogate in aminoacizi , ciupercile au un gust apropiat de cel al carnii, tocmai de aceea popular mai sunt denumite: carnea alba a pamantului.

Alimentul sanatos din padure

Ciupercile sunt numite inlocuitori de carne, datorita proteinelor de calitate pe care le contin, insa mai au un avantaj caci se digera foarte usor, fiind bogate in fibre alimentare .

Printre beneficiile pe care le obtinem din urma consumului de ciuperci se numara: intarirea sistemului imunitar , prevenirea bolilor cardiovasculare si chiar a cancerului, combaterea asteniei si a oboselii etc.

Avand un continut scazut de carbohidrati si grasimi si ridicat de proteine, ciupercile sunt un element de baza in dietele alimentare.

Cum trebuie sa arate

Mai intai de toate trebuie sa cumparati ciupercile din locuri specializate pentru a fi siguri ca nu le consumati pe cele otravite, multe dintre ele putand sa provoace chiar si moartea. Este foarte important de retinut, ca intoxicatia cu ciuperci reprezinta o si rapiditatea in stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului pot salva viata bolnavului.

Astfel, ciupercile trebuie sa aiba un aspect proaspat, nu ofilit, suprafata trebuie sa fie uscata, lucioasa, iar daca membrana de sub palarie este deschisa, aroma trebuie sa fie ceva mai puternica, iar daca este inchisa, aroma – delicata.

Ciuperci umplute

Ingrediente: 20 ciuperci mari, o ceapa mica, un catel de usturoi, doua linguri ulei de masline, 250 g carne tocata , doua linguri cascaval ras, o lingurita boia, sare, piper.

Mod de preparare: Se spala ciupercile si se scot coditele care se taie feliute. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca marunt. Se incinge o cratita in care ati adaugat o lingura de ulei si se calesc coditele taiate, ceapa si usturoiul pana ce se evapora aproape tot lichidul. Se pun intr-un castron, se adauga carnea tocata (amestecat cu puttin ulei si apa) si cascavalul ras.

Se adauga sare, piper si cu acest amestec se umplu palariile spalate si uscate. Se unge o forma cu ulei, se aseaza in ea ciupercile umplute, se baga in cuptorul incins la 200 de grade C si se lasa sa se patrunda circa 15 minute.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare