Consumul sigur de zahar, conform normelor britanice, nu depaseste o cantitate de 50 g (echivalentul a circa 10 lingurite rase de zahar). Cei mai multi oameni insa ajung sa inghita zilnic cantitati mai mari de atat, in special din cauza consumului de dulciuri procesate din comert, cat si din cauza zaharului adaugat de producatori in alimente cum ar fi mezelurile si sosurile.
Studiile arata ca zaharul este cu adevarat nociv pentru sanatate, favorizand o paleta larga de afectiuni, de la carii la obezitate, diabet, dementa si boli hepatice.
Iar daca te intrebai de ce iti este practic imposibil sa renunti la dulciuri, desi stii ca iti fac rau, un studiu efectuat in 2007, in Franta, a dezvaluit ca zaharul creeaza dependenta, dupa ce a descoperit ca soarecii, pusi sa aleaga intre zahar si cocaina, au ales intr-o majoritate covarsitoare... zaharul, chiar si aceia care dezvoltasera dependenta de cocaina.
Asadar, inainte de a te infrupta cu nesat din dulciurile specifice sarbatorilor de iarna, iata ce ar trebui sa stii despre impactul zaharului asupra organismului!
Zaharul poate declansa atacuri de cord
Chiar si in cazul oamenilor fara probleme cardiace, zaharul poate favoriza atacurile de cord. Conform spuselor cardiologului Aseem Malhotra, membru al Academy of Medical Royal Colleges din Marea Britanie, zaharul determina ficatul sa produca mai mult acid uric, care contribuie la cresterea presiunii arteriale, un factor important de risc in declansarea atacurilor de cord si al celor cerebrale.
In plus, zaharul contribuie si la cresterea nivelului de colesterol LDL. De altfel, sustine dr. Malhotra, cazurile de atac de cord la persoane cu o greutate normala sunt tot mai numeroase intocmai din cauza zaharului si a influentei sale nocive asupra colesterolului.
Zaharul poate cauza dementa
Un consum ridicat de zahar in mod constant poate determina imbatranirea prematura a creierului, fenomen asociat cu bolile neurodegenerative, precum dementa.
Un studiu publicat anul trecut in revista de specialitate Neurology a dezvaluit ca pacientii, cu varste cuprinse intre 60 si 64 de ani, cu un nivel glicemic ridicat (aproape de limita periculoasa) prezentau micsorari ale hipocampului si amigdalei, regiuni ale creierului asociate memoriei si functiei cognitive.
Zaharul este la fel de nociv pentru ficat precum alcoolul
S-ar parea ca zaharul este la fel de periculos pentru ficat ca alcoolul, prin prisma faptului ca toate caloriile pe care metabolismul nu le arde se depoziteaza in ficat sub forma de grasimi si, in timp, pot duce la dezvoltarea unei afectiuni cunoscute sub denumirea de boala ficatului gras non-alcoolic.
In timp, prin perpetuarea unui stil de viata nesanatos, aceasta boala poate degenera in ciroza si alte afectiuni hepatice periculoase, intocmai ca in cazul consumului de alcool. In plus, este demn de mentionat faptul ca boala ficatului gras este un factor favorizant pentru diabetul de tip 2.
Sursa foto: foodaddictionscience.com