Dieta si nutritie

#bere #bere osteoporoza #bere ulcer #studii bere

Un pahar cu bere pe zi, sanatate curata. 7 boli pe care le previne celebra bautura cu hamei

Iubitorii de bere au inca un motiv sa se bucure la maximum de bautura preferata: berea aduce beneficii importante organismului si previne o serie de boli la care nici nu te-ai fi gandit. Iar descoperirile cercetarilor cu privire la aceste calitati nu contenesc sa fie facute publice. Iata-le mai jos pe cele mai importante.

 

Alaturi de o alimentie sanatoasa si consumata cu moderatie ( 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei cu maxim 5% alcool.), berea reduce riscul bolilor de inima, al osteoporozei... Ca sa nu mai vorbim despre efectul de racorire atat de cautat in zilele caniculare. Potrivit oamenilor de stiinta din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid, berea este o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie.

"Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata moderat, o bautura rehidratanta ideala", explica dr Alin Popescu, secretar general in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Care sunt ingredientele-minune

Cu siguranta, stii ca berea contine 4 ingrediente: cereale, hamei, drojdie de bere si apa. Dar stii si ce proprietati au? Specialistii Centrului Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie ne lamuresc.

Cerealele. In functie de resursele de cereale disponibile intr-o anumita zona geografica, berea poate fi fabricata din orz si grau, specifice mai degraba Europei, pana la orez, ingredientul cheie al berii fabricate in Asia. Indiferent de tipul lor, cerealele raman o importanta sursa de proteine, lipide si vitamine, in special cele de tip B si substante minerale.

Hameiul. Datorita aportului pe care il aduce in procesul de fabricare al berii, hameiul este supranumit si "aurul verde" sau "inima berii". El este o importanta sursa de antioxidanti si are rol de conservant natural - cel care confera berii gustul amarui, actionand in acelasi timp ca un conservant natural.

Drojdia de bere este o importanta sursa de proteine, aminoacizi esentiali, toate vitaminele din complexul B, vitaminele D, H, E, enzime, saruri minerale cu continut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, lipide. Drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale si 17 vitamine.

Apa reprezinta 93% din compozitia berii. Ea trebuie sa fie pura, tinand cont de faptul ca apa este cea care permite celorlalte ingrediente sa-si elibereze aromele.

Beneficiile berii

Previne bolile cardiace. Un pahar cu bere baut in fiecare zi poate avea un aport important in prevenirea bolilor cardiace, arata un studiu efectuat in Laboratoarele Fondazione di Ricerca e Cura "Giovanni Paolo I," din Italia, ale carui rezultate au fost publicate de European Journal of Epidemiology.

Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie, berea scadea riscul de aparitie a pietrelor la rinichicu 40%. Berea are un continut relativ ridicat de potasiu si un continut scazut de sodiu. Contine putin calciu si este bogata in magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea impotriva formarii pietrelor la bila si la rinichi.

Tine diabetul la distanta. Un consum moderat de bere combinat cu o dieta mediteraneana, bazata pe alimente cum sunt: pestele, fructele, legumele si uleiul de masline, poate avea efecte pozitive in prevenirea si combaterea diabetului. Acest efect este datorat aportului ridicat de vitamine, acid folic, fier si calciu care se regaseste in bere, conform concluziilor unui studiu realizat de catre cercetatorii Universitatii din Barcelona, Spitalului Clinic din  Barcelona si Institutului de Sanatate Carlos al III-lea din Madri

Previne depresia.  O posibila explicatie pentru legatura dintre non-bautori si depresie are o conotatie de natura sociala, Abstinentii au mai putini prieteni apropiati decat consumatorii de alcool in general si bere in particular. Ei pot considera ca este mai greu sa dezvolte prietenii puternice, neavand avantajul berii ca liant social.

Te "fereste" de ulcer. Berea poate asigura protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza aparitiei ulcerului. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Marea Britanie, consumul moderat de bere poate preveni cu pana la 17% riscul infectiei cu Helicobacter Pylori si poate facilita eradicarea bacteriei, datorita efectului sau antibacterian.

Previne osteoporoza.Un studiu realizat de catre Departamentul de Inginerie a Produselor Alimentare de la Universitatea din California arata ca berea intareste oasele si ajuta la prevenirea unor boli ale sistemului osos precum osteoporoza. Conform acestei cercetari, densitatea structurii osoase depinde de cantitatea de siliciu din dieta. Siliciul este important pentru cresterea si dezvoltarea structurii osoase si se regaseste in bere in cantitati semnificative.

Imbunatateste calitatea somnului in cazul femeile care consuma o cantitate de 333 ml bere fara alcool. Hameiul, un ingredient esential al berii, se dovedeste a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorita substantelor sale amare ce au efect sedativ. Mecanismul de actiune al ameiului consta in ridicarea nivelului neurotransmitatorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmitator inhibitor care actioneaza in sistemul nervos central, arata specialistii Facultatii de stiinte de la Universitatea Extremadura din Spania.

Sursa foto: houston.culturemap.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare