Dieta si nutritie

#proteine #trucuri #sfaturi #gustari #dieta sanatoasa #dieta si nutritie #dieta echilibrata

Trucuri pentru o dieta echilibrata

O dieta echilibrata ajuta pe de-o parte la buna functionare a organismului si la mentinerea corpului sanatos si plin de vitalitate, dar te poate ajuta si sa pierzi in greutate, fara a apela la masuri drastice. Iata cateva trucuri pentru o dieta sanatoasa.


Consuma multe lichide

Inainte de a manca, bea un pahar de apa. Unii oameni mai confunda, adesea, senzatia de sete cu cea de foame. In acest mod, stomacul tau va obtine mai repede senzatia de satietate si vei manca mai putin.


Renunta la gustarile din timpul noptii

Alimentatia nesanatoasa poate duce la cresterea rapida in greutate. Este important sa renunti la gustarile consumate in timp ce te uiti la televizor. Popcorn, seminte, chipsuri sau covrigei sunt cateva dintre alimentele care ingrasa, mai ales daca sunt consumate cu putin timp inainte de ora de culcare.


Consuma alimentele tale preferate

Pentru a te mentine in forma nu este nevoie sa renunti definitiv la micile placeri culinare. Consuma in continuare produsele de panificatie preferate, insa nu in exces. Invata ce inseamna moderatia alimentara.


Mai multe mese pe zi

In cazul in care consumi mai putine calorii decat arzi, cu siguranta, vei pierde in greutate. Insa, atunci cand iti este foame tot timpul, sa consumi mai putine calorii poate reprezenta o adevarata provocare. Studiile au aratat faptul ca persoanele care mananca de 4-5 ori pe zi sunt mai capabile sa isi controleze apetitul si greutatea. Asadar, invata sa iti imparti caloriile in gustari mai dese.


Consuma proteine la fiecare masa

Proteinele sunt substante nutritive de baza, necesare pentru dezvoltarea si functionarea organismului. O dieta bogata in proteine activeaza metabolismul si stimuleaza arderile de grasimi. Asadar, include in alimentatia ta fructe de mare, albusuri de ou, iaurt, branza, soia, nuci, fasole, precum si alte alimente bogate in proteine.


Condimenteaza mancarea

Adauga diferite condimente la felurile de mancare preparate, pentru a le oferi un plus de aroma. Astfel, te vei simti multumit mai repede si nu vei mai manca atat de mult.


Nu sari peste micul dejun

Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei si ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate. Aceasta masa asigura organismului energie pentru intreaga zi, dar ajuta si la mentinerea greutatii. Este important ca micul dejun sa fie bogat in proteine si glucoza. Daca mananci sanatos la micul dejun, toate caloriile acumulate se vor arde pana la pranz, iar urmatoarea masa va fi mult mai slaba in calorii, intrucat organismul tau nu va avea nevoie de mai multe.


Include fibre in alimentatia zilnica

Consumul alimentelor bogate in fibre ajuta la prevenirea constipatiei si scade nivelul de colesterol. Cele mai bune alimente, bogate in fibre, sunt fulgii de ovaz, fasolea, cerealele integrale, dar si fructele si legumele.


Odihneste-te suficient

Lipsa somnului duce la o dereglare hormonala. In acest sens, nivelul leptinei - hormon produs de celulele grase care controleaza pofta de mancare - scade, iar nivelul grelinei - hormon care stimuleaza apetitul - creste. Prin urmare, este important sa respecti cele opt ore de somn pe noapte de care corpul are nevoie pentru o buna functionare.

Sursa foto: genuardis.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare