Pesticidele pe care le consumam odata cu fructele si legumele determina tulburari gastrointestinale asemanatoare indigestiei si favorizeaza, in cazul copiilor, nivelul dezvoltarii neurologice, comportamentul, pot determina defecte congenitale, astmul si chiar cancerul, conform studiilor citatte de de organizatia nonguvernamentala Environmental Working Group, SUA, care monitrizeaza anual contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe si legume!
Spanacul ocupa locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide si concentratii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arata in raport.
Anul acesta, dupa capsune si spanac urmeaza in ordinea contaminarii: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, ciresele,perele, rosiile, frunzele de telina, cartofii si ardeii grasi.
Testele efectuate anul acesta par sa indice faptul ca 70% din cele 38.800 de mostre de fructe si legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe lista este ardeiul iute, astfel ca persoanele care obisnuiesc sa consume, ar trebui sa-l aleaga pe cel organic, intrucat celalalt este contaminat cu un insecticid care ataca sistemul nervos al omului, potrivit aceleiasi surse. Cine nu-si permite ardei iuti organici nu are decat sa-i gateasca pentru a diminua nivelul de pesticide, sfatuiesc autorii raportului.
Cum spalam corect fructele si legumele
Pesticidele raman in alimente, chiar daca ele sunt bine spalate si curatate de pielita, potrivit sursei citate.
Un jet de apa nu este suficient pentru a indeparta pesticidele. Un studiu recent facut Universitatea din Massachusetts Amherst sugereaza ca inmuierea in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficienta de a indeparta resturile de pesticide pe pe fructe si legume.
Fructele mai sensibile, cum sunt cele de padure sau capsunile, se spala prin scufundare. Se lasa intr-un vas de apa cateva minute fara a fi frecate.