1. Alimente fermentate
Alimentele fermentate au castigat notorietate in ultimii ani intocmai datorita multiplelor beneficii pentru sanatate pe care le asigura. De la kimchi la chefir si varza murata, acest tip de alimente contin bacterii "bune" care contribuie la intarirea sistemului imunitar, mentinerea unui sistem digestiv sanatos si reglarea glicemiei si al nivelului hormonal.
Atentie, insa: consuma aceste superalimente in cantitati moderate fiindca, pe langa bogatia de bacterii benefice, mai contin si multa sare!
2. Orez brun
In 2015, inlocuieste orezul clasic alb cu varianta sa mai sanatoasa, orezul brun! Orezul brun este bogat in antocianine, un tip de antioxidanti regasiti si in afine, care influenteaza pozitiv sanatatea cardiovasculara.
3. Amaranth
Amaranthul este o cereala a carei utilizare se pierde in negura timpului. Consumat de azteci, incasi, dar si de vechii eleni, amaranthul se bucura astazi de o popularitate in crestere, fiind adorat in special de cei care sufera de intoleranta la gluten!
De ce te-ai orienta si tu catre amaranth? Fiindca este ticsit cu proteine, calciu, magneziu, fier, fibre, vitamina E si acizi grasi polinesaturati. Odata inclus in meniu, amaranthul tine la distanta probleme de sanatate precum hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, diabetul si cancerul.
4. Frunze de papadie
Suna ciudat? De fapt, te-ai infruptat deja de nenumarate ori dintr-o "ruda" a papadiei, rucola, denumirea italiana a voinicicai neaose. Frunzele de papadie, cat si cele de rucola iti asigura un aport excelent de vitamine A, B1, B2, B6, C si K, fibre, calciu, fier si mangan, fiind prezente in cantitati mai mari decat in salata verde! Concret, consumul de frunze de papadie contribuie la detoxificarea organismului, asigura buna functionare a ficatului si ajuta, totodata, si la mentinerea sanatatii sistemului osos.
Sursa foto: bryanking.net