Dieta si nutritie

#superalimente 2015 #alimente 2015 #alimente fermentate #frunze de papadie #orez brun #dieta #papadie #alimentatie sanatoasa #dieta sanatoasa #amaranth

Superalimentele anului 2015: Iata ce trebuie sa incluzi in dieta!

In 2014, am invatat sa apreciem la justa lor valoare produse ticsite cu nutrienti, de la semintele chia la quinoa si fructe goji. In 2015, expertii de la American Council on Exercise ne propun alte superalimente, bogate in grasimi sanatoase, antioxidanti, vitamine si minerale, carora sa le dam o sansa si sa le introducem in meniul nostru obisnuit.

1. Alimente fermentate

Alimentele fermentate au castigat notorietate in ultimii ani intocmai datorita multiplelor beneficii pentru sanatate pe care le asigura. De la kimchi la chefir si varza murata, acest tip de alimente contin bacterii "bune" care contribuie la intarirea sistemului imunitar, mentinerea unui sistem digestiv sanatos si reglarea glicemiei si al nivelului hormonal.

Atentie, insa: consuma aceste superalimente in cantitati moderate fiindca, pe langa bogatia de bacterii benefice, mai contin si multa sare!

2. Orez brun

In 2015, inlocuieste orezul clasic alb cu varianta sa mai sanatoasa, orezul brun! Orezul brun este bogat in antocianine, un tip de antioxidanti regasiti si in afine, care influenteaza pozitiv sanatatea cardiovasculara.

3. Amaranth

Amaranthul este o cereala a carei utilizare se pierde in negura timpului. Consumat de azteci, incasi, dar si de vechii eleni, amaranthul se bucura astazi de o popularitate in crestere, fiind adorat in special de cei care sufera de intoleranta la gluten!

De ce te-ai orienta si tu catre amaranth? Fiindca este ticsit cu proteine, calciu, magneziu, fier, fibre, vitamina E si acizi grasi polinesaturati. Odata inclus in meniu, amaranthul tine la distanta probleme de sanatate precum hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, diabetul si cancerul.

4. Frunze de papadie

Suna ciudat? De fapt, te-ai infruptat deja de nenumarate ori dintr-o "ruda" a papadiei, rucola, denumirea italiana a voinicicai neaose. Frunzele de papadie, cat si cele de rucola iti asigura un aport excelent de vitamine A, B1, B2, B6, C si K, fibre, calciu, fier si mangan, fiind prezente in cantitati mai mari decat in salata verde! Concret, consumul de frunze de papadie contribuie la detoxificarea organismului, asigura buna functionare a ficatului si ajuta, totodata, si la mentinerea sanatatii sistemului osos.

Sursa foto: bryanking.net

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare