Beneficiile pentru sanatate ale cartofilor
Cartofii nu sunt doar niste gramezi de amidon lipsit de proprietati, ei continand mai mult potasiu decat bananele. De asemenea, cartofii sunt bogati in fibre, vitamina C, vitamina B6, fier si calciu.
- Potasiu este un electrolit care sustine functia nervoasa si musculara si poate ajuta la compensarea unora dintre efectele nedorite ale sodiului asupra tensiunii arteriale.
- Vitamina B6 este esentiala pentru dezvoltarea creierului si ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului nervos si imunitar.
- Fierul este crucial pentru sanatatea sangelui.
- Calciul este important pentru oase.
- Fibrele sunt cele care mentin fara probleme functiile digestive.
- Vitamina C sustine sistemul imunitar sanatos si promoveaza aspectul tanar al pielii.
Daca inca nu te-am convins, iata un motiv in plus pentru a consuma cartofi - ei contin fitonutrienti cum ar fi flavonoidele care functioneaza ca anitoxidanti puternici, acest lucru fiind valabil pentru absolut toate tipurile de cartofi - albi, rosii, auriu, violet, etc.
Cartofii dulci sunt mai sanatosi decat alte tipuri de cartofi?
Cartofii dulci sunt un pic mai bogati in nutrienti decat alte tipuri de cartofi, ei avand un aport mai mare de vitamine si minerale si, totodata, au mai putine calorii si carbohidrati, dar nu cu mult mai putin. Deci, sunt mai buni, dar nu atat de departe incat sa uitam de cartofii obisnuiti.
Cartofii sunt recomandati pentru pierderea in greutate?
Multe din modalitatile preferate de a consuma cartofii sunt si cele mai nesanatoase. Astfel, faimosii cartofi prajiti, plini de grasimi trans, nu sunt deloc recomandati pentru inima si talie. Pe de alta parte, beneficii cartofi copti, daca ii asortam cu toppinguri delicioase, dar grase, cum ar fi smantana, untul, branza sau slanina, nu mai sunt nici ei la fel de recomandati, nici pentru sanatate, dar nici pentru greutate.
Exisat insa cateva sugesti de care poti tine cont pentru a te bucura de savoarea cartofilor fara a lua in greutate. Astfel, poti inlocui smantana cu iaurt grecesc (vei avea si un bonus de proteine), slanina cu carne de curcan, toppingurile pentru cartoful copt cu arpagic, ardei sau sosuri facute in casa pe baza de legume.
De asemenea, poti renunta la o parte din carne si suplimenta portia cu conopida, broccoli, ciuperci sau o portie mai mare de legume.
Daca esti un fan cartofi prajiti, ii poti inlocui cu betisoare subtiri de cartofi copti pe o tava in cuptor, cu un sos cu mult usturoi si ierburi aromatice proaspete.
Inca un secret - daca poti, gateste cartofii cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt cei mai multi nutrienti.
In concluzie, cartofii sunt un aliment excelent, dar, daca sunt prajiti, se vor consuma cu moderatie. De asemenea, controlul portiilor este esential pentru reducerea amidonului si a caloriilor.