Dieta si nutritie

# cartofi sanatosi #experti #dieta #cartofi #nutritie #sanatate

Sunt sau nu cartofii sanatosi? Ce spun expertii

Undeva de-a lungul timpului, cartofii dulci au devenit foarte populari in lumea alimentelor sanatoase, in timp ce ceilalti cartofi, sa le spunem obisnuti, au trecut in plan secund, aproape cazand in dizgratie, ei fiind declarati amidonice cu continut ridicat de carbohidarti si putine minerale si vitamine. Totusi, acest lucru nu este adevarat in totalitate si vom vedea imediat de ce.

Beneficiile pentru sanatate ale cartofilor

Cartofii nu sunt doar niste gramezi de amidon lipsit de proprietati, ei continand mai mult potasiu decat bananele. De asemenea, cartofii sunt bogati in fibre, vitamina C, vitamina B6, fier si calciu.

  • Potasiu este un electrolit care sustine functia nervoasa si musculara si poate ajuta la compensarea unora dintre efectele nedorite ale sodiului asupra tensiunii arteriale.
  • Vitamina B6 este esentiala pentru dezvoltarea creierului si ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului nervos si imunitar.
  • Fierul este crucial pentru sanatatea sangelui.
  • Calciul este important pentru oase.
  • Fibrele sunt cele care mentin fara probleme functiile digestive.
  • Vitamina C sustine sistemul imunitar sanatos si promoveaza aspectul tanar al pielii.

Daca inca nu te-am convins, iata un motiv in plus pentru a consuma cartofi - ei contin fitonutrienti cum ar fi flavonoidele care functioneaza ca anitoxidanti puternici, acest lucru fiind valabil pentru absolut toate tipurile de cartofi - albi, rosii, auriu, violet, etc.

Cartofii dulci sunt mai sanatosi decat alte tipuri de cartofi?

Cartofii dulci sunt un pic mai bogati in nutrienti decat alte tipuri de cartofi, ei avand un aport mai mare de vitamine si minerale si, totodata, au mai putine calorii si carbohidrati, dar nu cu mult mai putin. Deci, sunt mai buni, dar nu atat de departe incat sa uitam de cartofii obisnuiti.

Cartofii sunt recomandati pentru pierderea in greutate?

Multe din modalitatile preferate de a consuma cartofii sunt si cele mai nesanatoase. Astfel, faimosii cartofi prajiti, plini de grasimi trans, nu sunt deloc recomandati pentru inima si talie. Pe de alta parte, beneficii cartofi copti, daca ii asortam cu toppinguri delicioase, dar grase, cum ar fi smantana, untul, branza sau slanina, nu mai sunt nici ei la fel de recomandati, nici pentru sanatate, dar nici pentru greutate.

Exisat insa cateva sugesti de care poti tine cont pentru a te bucura de savoarea cartofilor fara a lua in greutate. Astfel, poti inlocui smantana cu iaurt grecesc (vei avea si un bonus de proteine), slanina cu carne de curcan, toppingurile pentru cartoful copt cu arpagic, ardei sau sosuri facute in casa pe baza de legume.

De asemenea, poti renunta la o parte din carne si suplimenta portia cu conopida, broccoli, ciuperci sau o portie mai mare de legume.

Daca esti un fan cartofi prajiti, ii poti inlocui cu betisoare subtiri de cartofi copti pe o tava in cuptor, cu un sos cu mult usturoi si ierburi aromatice proaspete.

Inca un secret - daca poti, gateste cartofii cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt cei mai multi nutrienti.

In concluzie, cartofii sunt un aliment excelent, dar, daca sunt prajiti, se vor consuma cu moderatie. De asemenea, controlul portiilor este esential pentru reducerea amidonului si a caloriilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului