Dieta si nutritie

# alimentatie romani #dieta echilibrata #alimentatie sanatoasa #romani #studiu

STUDIU! Romanii tot mai constienti de importanta alimentatiei sanatoase

Peste 84% din romani asociaza un stil de viata sanatos cu alimentatia echilibrata, iar 70% completeaza ideea de viata sanatoasa cu sportul si miscarea in aer liber. In acelasi timp, 50% dintre romani au mentionat ca echilibrul viata personala –viata profesionala, sta la baza unei vieti sanatoase, arata datele unui studiu realizat recent de Vegis.ro.

La inceputul anului 2019 Vegis a realizat un sondaj prin care isi doreste sa sublinieze importanta tot mai mare pe care o acorda romanii unui stil de viata sanatos. 87% considera ca produsele naturiste contribuie la o stare mai buna de sanatate.

Astfel, in timp ce peste 84% din cei care au raspuns la sondaj considera ca totul incepe cu alimentatia, un procent semnificativ (60%) si-a propus pentru acest an tocmai atingerea unui echilibru in dieta, alaturi de un program mai activ de sport. 70% declara ca isi doresc sa reduca sau sa renunte la consumul de zahar si o treime considera ca in 2019 ar trebui sa consume alimente cat mai putin procesate.

In & Out: preferatele si “lista neagra”.

Intrebati despre schimbarile pe care doresc sa le faca in alimentatie in acest an, 44% au precizat ca isi doresc sa consume mai multe cereale naturale, fara adaos de zahar (fulgi de ovaz, hrisca etc), 40% sa introduca in dieta suplimente naturale (spirulina, turmeric etc), in timp ce mai mult de o treime vor sa adauge pe lista alimentelor mai multe produse apicole si seminte (in, canepa etc).

De altfel, acestea sunt si alimentele naturiste consumate cel mai des, la care se adauga ceaiurile, consumate de 67% din cei care au raspuns la sondajul realizat de Vegis.ro, cel mai mare magazin online de produse naturiste, bio si vegane. Printre alimentele care au fost de asemenea introduse in dieta se numara uleiul de cocos (15%), inlocuitori ai zaharului rafinat (14%), produse fara gluten (6,8%) si Miere de Manuka (5%). Totodata, 48% consuma regulat suplimente de vitamine si minerale, care ii ajuta sa isi mentina energia si imunitatea la cote optime.

Zaharul este alimentul pe care vor sa il reduca in alimentatie 70% dintre respondenti. Alaturi de acesta, in topul alimentelor pe care doresc sa le elimine, romanii au pus grasimile trans (55%), aditivii alimentari (51%), dar si sarea (26%). 47% dintre respondenti declara ca vor sa renunte la carne si la mezeluri, iar un procent similar la lactoza si produse din lapte.

Produsele naturiste, slabitul si alimentatia vegetariana.

36% dintre respondenti considera ca produsele naturiste ajuta la slabit, in timp ce 82% sunt de acord ca acestea sunt mai sanatoase si contribuie la o stare mai buna sanatate (88%).

In ceea ce priveste alimentatia vegetariana, 37% dintre respondenti sunt de acord ca este mai sanatoasa, 37% nu sunt convinsi, iar 26% nu considera mai sanatos acest tip de dieta.

Doar 5% declara ca nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a duce un stil de viata sanatos, iar 43% considera ca a trai sanatos este o misiune dificila.

59% aloca sub 300 lei lunar pentru un stil de viata sanatos

Bugetul alocat lunar pentru mentinerea unui stil de viata sanatos variaza intre cateva zeci de lei, pentru 15% dintre respondenti si ajunge pana la cateva sute de lei. In timp ce 23% declara ca investesc peste 500 lei lunar pentru alimentatie si activitati sanatoase, 44% aloca intre 100 si 300 lei.

Online-ul, principalul canal de informare

Pentru a alege o dieta echilibrata, romanii se informeaza despre stilul de viata sanatos si despre cele mai potrivite produse preponderant online. Sursele online de informare sunt preferate de 70% dintre respondenti, iar revistele de specialitate sunt consultate de 43% dintre acestia. Cumparaturile sunt facute la magazine specializate (62%), aproape jumatate apeland la magazinele online de produse naturiste, bio si vegane.

Decizia de achizitie este influentata de medici (nutritionist sau medic de familie) si informatiile oferite de magazinele de specialitate. 75% au incredere mare sau foarte mare in recomandarile nutritionistilor, respectiv 70% in magazinele de specialitate. 41% acorda acest grad de incredere farmacistilor, iar doar 30% au incredere in sfaturile cunostintelor.

Sondajul Vegis a fost realizat online in perioada ianuarie – februarie 2019 si contine rapunsurile a 537 persoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare