Dieta si nutritie

#depresie #ingrasare #bauturi carbogazoase #bauturi dietetice # consum bauturi

Studiu: Consumul de sucuri dietetice ar putea duce la depresie

Un consum regulat de sucuri dietetice ar putea duce la instalarea unui episod depresiv, sugereaza un nou studiu. Desi sunt necesare investigatii suplimentare pentru a confirma ipoteza, cercetatorii americani apreciaza ca marii consumatori de bauturi dietetice ar putea prezenta un risc cu pana la 51% mai mare de a suferi de depresie.

Baturile dietetice, periculoase pentru sanatate

Studii anterioare care au analizat efectele consumului de bauturi dietetice asupra organismului au aratat in repetate randuri faptul ca sucurile de acest tip au o multime de consecinte negative asupra starii de sanatate.

Printre altele, se stie deja ca sucurile dietetice nu previn ingrasarea, ci dimpotriva, din cauza indulcitorilor artificiali care maresc pofta de dulce (Univesitatea din Texas, 2010), si ca tot bauturile dietetice maresc riscul de atacuri cerebrale si de infarct (Universitatea din Miami, Universitatea Columbia, 2012).

Bauturile dietetice si prevalenta depresiei

Un nou studiu, realizat de cercetatori de la Institutul National de Sanatate din SUA, sporeste numarul posibilelor efecte negative pe care consumul de bauturi dietetice l-ar putea avea asupra organismului.

Astfel, o echipa de specialisti a analizat datele obtinute de la peste 263.900 de americani, cu varste cuprinse intre 50 si 71 ani, care au raspuns la intrebari referitoare la consumul de bauturi in perioada 1995-1996. Aproximativ 10 ani mai tarziu (intre 2004 si 2006), aceiasi respondenti au fost intrebati din nou daca au fost diagnosticati cu depresie incepand cu anul 2000.

Specialistii au constatat, in urma analizei raspunsurilor, ca persoanele care consumau regulat 1 litru sau mai mult de bauturi dietetice carbogazoase prezentau un risc cu 31% mai ridicat de a suferi de depresie decat cei care nu consumau deloc asemenea bauturi.

Situatia s-a dovedit si mai alarmanta in cazul persoanelor care au afirmat ca beau regulat sucuri dietetice din fructe. Acestea au prezentat un risc cu 51% mai ridicat de a suferi de depresie comparativ cu persoanele care nu consumau deloc sucuri de acest tip.

Cu toate acestea, au tinut cercetatorii sa precizeze, acest studiu are nevoie de date si analize suplimentare pentru a confirma ipoteza corelarii dintre consumul de bauturi dietetice si cresterea riscului de instalare a unui episod depresiv.

Explicatia consta in faptul ca o serie de factori care nu au fost luati in considerare in cadrul studiului, precum istoricul familial de depresie sau evenimentele stresante, ar putea avea o influenta majora asupra rezultatelor obtinute.

Oamenii de stiinta au mai precizat totusi ca descoperirea lor confirma concluziile trase de alte studii, care au legat la randul lor consumul regulat de bauturi dietetice de prevalenta crescuta a depresiei.

Cafeaua, remediu eficient impotriva depresiei

La polul opus descoperirilor facute de cercetatorii americani de la Institutul National de Sanatate referitor la bauturile dietetice se afla consumul de cafea care, conform aceluiasi studiu, ar scadea cu 10% riscul de aparitie a unui episod depresiv in cazul bautorilor inraiti (4 cani de cafea sau mai mult pe zi).

Un studiu efectuat in 2011 in cadrul Scolii de Sanatate Publica a Universitatii Harvard a concluzionat, la randul sau, ca un consum regulat de cafea reduce riscul de depresie in randul femeilor.

Foto: healthmeup.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului