Dieta si nutritie

#consum de cafea #studiu #cafea

STUDIU! Care sunt modificarile functionale pe care le aduce consumul regulat de cafea asupra creierului

Un nou studiu publicat in Molecular Psychiatry si sponsorizat de Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), ofera informatii unice cu privire la modificarile functionale si de conectivitate care au loc in creierul persoanelor care consuma cafea in mod regulat.

Acesta este primul studiu care exploreaza efectul consumului de cafea asupra retelei neuronale la acest nivel de detalii. Rezultatele au ajutat la o intelegere moderna a catorva dintre efectele observate in studiile existente asupra cafelei; inclusiv control motor imbunatatit, vigilenta sporita si beneficii pentru invatare si memorie.

Studiul include constatari conform carora, in repaus, consumatorii de cafea au prezentat un grad redus de conectivitate in doua zone ale creierului (cunoscute drept precuneusul drept si cortexul insular drept), indicand efecte precum control motor imbunatatit si vigilenta sporita (ajutandu-i sa poata reactiona mai bine la un stimul), in comparatie cu persoanele care nu consuma cafea.

Tipare de conectivitate mai eficienta au fost constatate si in alte zone ale creierului (inclusiv in cerebel si intre talamus si cerebel), in concordanta cu efectele care includ controlul motor imbunatatit in randul consumatorilor de cafea, in comparatie cu persoanele care nu consuma cafea.

Alte rezultate au inclus o crestere a activitatii dinamice observata in mai multe zone cerebrale si sub-corticale ale creierului in randul consumatorilor de cafea, in concordanta cu efectele care includ o reducere a ratacirii gandurilor, cresteri ale atentiei, vigilentei si excitarii, precum si invatare si memorie imbunatatite. Simplu spus, aceste modificari sugereaza o mai buna abilitate de concentrare. Aceste zone ale creierului includ cerebelul, striatumul, talamusul, parahipocampusul si girusurile lingual si inferior occipital.

Interesant de remarcat, diferentele structurale si de conectivitate observate in randul persoanelor care consuma cafea in mod regulat in acest studiu s-au produs si in randul celor care nu consuma in mod obisnuit, la scurt timp dupa ce au consumat o ceasca de cafea. Acest lucru indica faptul ca o cantitate de cafea poate impune aceste modificari intr-o perioada scurta de timp si ca aceste efecte sunt determinate de cafea.

Cercetarea a fost realizata de o echipa condusa de Profesorul Nuno Sousa, din cadrul Scolii de Medicina, Universitatea din Minho, Portugalia. Cercetatorii au utilizat tehnologia denumita imagistica prin rezonanta magnetica functionala (IRMf), pentru a compara conectivitatea si structura creierului a 31 de consumatori de cafea (care consuma cafea in fiecare zi) si 24 de persoane care nu consuma cafea; in repaus, in cursul efectuarii unei sarcini si imediat dupa consumul unei cesti de cafea.

Profesorul Nuno Sousa a declarat: “Este pentru prima data cand a fost studiat efectul consumului regulat de cafea asupra retelei neuronale la acest nivel de detalii. Utilizand tehnologia IRMf, am putut observa in timp real efectul cafelei asupra structurii si conectivitatii functionale a creierului, precum si diferentele intre persoanele care consuma cafea in mod regulat si cele care nu consuma. Aceste rezultate – cel putin partial – au ajutat la o intelegere moderna a catorva dintre efectele observate in studiile existente asupra cafelei; inclusiv control motor imbunatatit, vigilenta sporita si beneficii pentru invatare si memorie.”

Efectul cafeinei si cafelei asupra performantei mentale a fost studiat masiv pana in prezent, studiile anterioare demonstrandu-i efectele in ceea ce priveste imbunatatirea atentiei, vigilentei si excitatiei, controlul motor, precum si invatarea si memoria. Aceste noi rezultate completeaza studiile in domeniu, oferind informatii cu privire la modificarile structurale din spatele acestor efecte.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare