Dieta si nutritie

#somn #sport #kilograme #slab #cura #ingrasare #mancare

SOS, vreau sa ma ingras!

In jurul nostru auzim din ce in ce mai multe persoane care se plag de faptul ca au prea multe kilograme si vor sa slabeasca intr-un timp cat mai repede. Insa, in aceasi situatie, dar ce-i drept intr-un numar mult mai redus, se gasesc si persoanele subponderale care doresc sa se mai ingrase.

 

Kilogramele in plus sau in minus reprezinta o adevarata problema, insa se spune ca este mult mai greu sa te ingrasi decat sa slabesti, pentru ca organismul elimina surplusul mult mai usor decat reuseste sa asimileze. Desi, potrivit statisticilor la noi in tara sunt peste 4,5 milioane de persoane obeze si aproape la fel de multe supraponderale, nu trebuie sa omitem faptul ca sunt si persoane foarte slabe.

Din pacate, printre riscurile la care se expune o persoana slaba care cantareste sub greutatea corporala normala sunt complicatiile care pot aparea in timpul unei operatii si implicit o recuperare foarte lenta. Insa, aceasta situatie poate fi remediata prin adoptarea unei diete potrivite care sa asigure necesarul de calorii pentru a castiga in greutate.

Indoparea, solutia salvatoare?

Poate ca foarte multi ar spune: „mananca ceea ce nu trebuie sa manance o persoana care doreste sa slabeasca”, insa situatia nu este tocmai asa. Oare ce ramane de facut pentru a adauga cateva kilograme corpului?

Mai intai de toate vizita la un medic endocrinolog este necesara. In situatia in care medicul a stabilit ca nu suferiti de hipertiroidie , atunci este cazul sa va indreptati atentia catre modul de alimentatie. Primul lucru pe care trebui sa il faci este sa consumi mai multe calorii, de aceea este recomandat sa incluzi cereale, fructe, legume, lactate, carnea rosie, peste, oua si seminte.

Treptat, trebuie sa incerci sa maresti portiile din timpul meselor si sa eviti ciugulitul intre acestea. Nu trebuie sa dublezi cantitatea de alimente de la bun inceput, aceasta trebuie sa se faca treptat. Evita pe cat posibil, cofeina pentru ca aceasta produce scaderea apetitului.

Somnul si sportul joaca un rol important

Somnul este un mijloc foarte eficient de recuperare si imbunatatire a starii generale de sanatate . De aceea, incercati sa respectati orele normale de somn, cel putin 7 ore pe noapte. De asemenea, exercitiile fizice iti vor face foarte bine organismului insa este indicat sa te adresezi un specialist care sa iti spuna care este tipul de exercitiu care ti se potriveste, pentru a nu pierde in loc de a acumula kilograme. Mai mult decat atat, unul dintre avantajele miscarii este faptul ca iti va creste pofta de mancare .

Regula numarul 1! Trebuie sa mananci mai multe calorii decat consumi.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului