Dieta si nutritie

#nutritie #alimentatie #dieta #alimente toxice #legume toxice #fructe toxice

Socant! 4 alimente sanatoase, dar totodata otravitoare. Sigur le consumi frecvent!

In mod paradoxal, unele dintre cele mai sanatoase si hranitoare alimente pot deveni si cele mai periculoase, predispunandu-te la intoxicatii grave. Banalii cartofi fac parte din categoria alimentelor care te pot otravi, sustin specialistii, insa nu sunt singurii care pot face ravagii in organismul tau. Afla si alte alimente cu potential toxic, dar si in ce conditii devin acestea un pericol pentru sanatate!

1. Cartofi

Cartofi albi, rosii, dulci - toate soiurile de cartofi pot fi otravitoare, sustine specialistul in toxicologie clinica Joan McVoy de la "Nebraska Regional Poison Center", SUA. Potrivit expertului, cartofii devin otravitori atunci cand sunt tinuti in spatii luminoase. Expunerea la lumina determina dezvoltarea solaninei, o substanta chimica toxica care provoaca diaree si varsaturi dupa consumul legumelor afectate. Petele verzulii de sub coaja indica prezenta dezvoltarii toxinei.

2. Rubarba

Rubarba este o planta delicioasa in placinte, in special in sezonul rece. A patruns recent pe piata alimentara din Romania, dar si-a castigat rapid adepti. Cu toate acestea, este important sa o folosesti corect in mancaruri, intrucat anumite parti din ea prezinta un grad ridicat de toxicitate. In timp ce tijele sunt hranitoare si sanatoase, radacina si frunzele sunt otravitoare. Contin o toxina numita acid oxalic, care provoaca diaree, varsaturi, slabiciune musculara etc. In cantitati mari, poate duce la aparitia insuficientei hepatice sau renale. Este important sa cureti cu atentie rubarba atunci cand o folosesti la gatit si sa indepartezi portiunile otravitoare, intrucat frunzele si radacina sunt periculoase chiar si atunci cand sunt ingerate in cantitati foarte mici.

3. Fasole boabe

Lasa curiozitatea deoparte si nu incerca sa mesteci boabe de fasole crude, doar pentru a vedea ce gust au. McVoy avertizeaza ca boabele crude de fasole sau gatite insuficient contin o toxina numita lectina, care provoaca afectiuni digestive severe, chiar si atunci cand e ingerata in cantitati mici.

4. Fructe

Gandeste-te de doua ori inainte sa consumi merele cu tot cu seminte ori sa inghiti samburii de la cirese. Merele, perele, mango, piersicile, caisele, ciresele si nectarinele sunt considerate fructe care pot fi otravitoare. Samburii si semintele acestora contin o toxina numita amygdalina, care provoaca reactii destul de agresive in corp: dureri de cap, convulsii, gratea, varasturi, hipertensiune arteriala etc.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare