Dieta si nutritie

#ciocolata #mancare #dulciuri #dependenta #dieta #alimentatie

Semne care arata dependenta de mancare

Painea, pastele, dulciurile sau ciocolata contin cantitati mari de carbohidrati si provoaca dependenta. Carbohidratii si zaharul elibereaza in creier un hormon, serotonina, care ajuta la instalarea unei stari de bine. Efectul este insa temporar si de scurta durata. Dupa momentele de euforie apar si stari mai putin placute: oboseala, sentimentul de vinovatie si rusine. Acest lucru duce din nou la consumul de alimente interzise.

 

Ce este dependenta de mancare
 

Dependenta de mancare este o dereglare patologica care implica pofta de mancare excesiva si consum mare de alimente. Persoanele care sunt dependente de mancare se expun unui mare risc, nu numai din cauza cantitatii de alimente consumate cat si din cauza alimentelor in sine. Dependenta de alimente este de multe ori similara cu alcoolismul sau dependenta de droguri.

O persoana devine depenenta de mancare atunci cand abuzeaza de o substanta pana la limita la care nu mai poate "trai" fara aceea substanta. De cele mai multe, substanta care creeaza dependenta este daunatoare pentru organismul uman.
 

Cauzele dependentei de mancare
 

Dependenta de mancare inseamna pierderea controlului. persoana dependenta intelege ca isi  vatama corpul prin actiunile sale, insa nu poate opri acest comportament de distrugere. Fenomenul dependetei de mancare este atat de ordin psihologic cat si fiziologic.

O persoana dependenta de mancare incepe sa manance din ce in ce mai mult pentru a se simti bine si de a elimina gandurile si starile negative. Lipsa increderii in sine sau tramele emotionale din copilarie sunt cauze ale dependentei de alimente.

Cauze biologice. Anumiti inhibitori care lipsesc din creier si din sistemul nervos central sunt factori care contribuie la dependenta de mancare. De asemenea, persoanele care sufera de afectiuni gastrointestinale au o pofta permanenta de a manca ceva. Dependenta de mancare aduce cu sine, pe langa kilograme in plus si o parerea proasta de sine, si alergii puternice. Persoanele dependente de mancare poftesc de cele mai multe ori la alimente daunataore organismului, care in timp duc la complicatii severe.

Cauze psihologice. Aceste cauze sunt asemanatoare celor care provoaca dependenta de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Cei dependenti isi pierd controlul atunci cand intra in contact cu obiectele dependentei lor, fie ca este vorba despre o sticla de alcool sau o cantitate mare de alimente. Dependenta de mancare este o problema de sanatate destul de severa, care necesita timp indelungat de tratament.

De asemenea, oamenii sunt obisnuiti sa faca asocieri. Filmele sau reclamele care infatiseaza anumite mancaruri pot contribui la dependenta de mancare. Si dietele contribuie la aceasta dependenta, prin interzicerea anumitor categorii de alimente. Si momentele de stres sau suparare pot fi asociate cu numite alimente precum ciocolata sau inghetata. Astfel, persoanele dependente de mancare asociaza gustul acestor alimente cu starea de bine.

Cauze culturale. Societatea moderna pune mare pret pe imagine. In reviste sau la televizor sunt promovate persoanele slabe, care arata foarte bine. Acest tip de reclama contribuie la declansarea a numeroase probleme de alimentatie, de la dependenta, pana la anorexie si bulimie. Persoanele dependente de mancare se simt vinovate si rusinate de imaginea lor, in special de felul in care arata corpul lor. Aceste sentimente de neacceptare duc insa la consumarea de cantitati importante de alimente. 
 

Simptomele dependentei de mancare
 

Dependenta de mancare poate acompania si alte probleme de alimentatie precum anorexia, bulimia sau mancatul compulsiv. Dependentii de mancare sunt obsedati de consumul de alimente. In acelasi timp sunt preocupati de greutatea si imaginea lor. Dependenta de mancare poate avea consecinte grave asupra sanatatii, astfel ca detectarea si tratarea acestei probleme este vitala.

Suferi de dependenta de mancare daca:

  • te gandesti continuu la mancare
  • mancatul este o modalitate de a te elibera de stres si de a indeparta grijile
  • consumi cantitati mari de alimente pana cand ti se face rau
  • suferi de anxietate inainte si dupa consumul de alimente
  • consumi alimente in cantitati exagerate
  • mananci repede
  • consumi alimente in cantitati mari chiar daca nu iti este foame
  • ai sentimente de vina si rusine dupa ce mananci mult
  • ascunzi alimente pentru a le manca mai tarziu in secret
  • nu te poti opri din mancat
  • ai pofta de anumite mancaruri
  • te simti bine atunci cand mananci anumite alimente
  • gasesti scuze pentru mancatul excesiv.


Persoanele care sufera de dependenta de mancare pot suferi si de alte afectiuni precum obezitate, anomalii gastrice, diabet, hipertensiune sau boli cardiace.
 

Alimente care cauzeaza dependenta
 

Alimentele care cauzeaza dependenta sunt:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare