Dieta si nutritie

#dieta #alimentatie

Sase alimente care iti sporesc senzatia de foame si cu ce sa le inlocuiesti

Ti s-a intamplat vreodata sa ti se faca foame chiar in timp ce mananci? Poate exageram cu intrebarea, insa nu este imposibil sa experimentezi aceasta senzatie. Explicatia este ca unele alimente, in loc sa iti creeze senzatia de satietate, te vor face sa iti doresti sa mananci si mai mult.

Anumite alimente, desi ai crede ca sunt foarte hranitoare si satioase, te fac sa resimti senzatia de foame la foarte scurt timp dupa masa. Motivul nu este o portie prea mica de mancare, ci calitatea ei. Chiar si cele mai sanatoase alimente nu contin anumite proteine sau fibre care sa te sature, asa ca te lasa, de fapt, infometat, chiar daca tu tocmai ti-ai umplut stomacul.

Pentru o nutritie corecta, anumite alimente ar trebui fie inlocuite in dieta, fie preparate sau combinate astfel incat sa beneficiezi de toate proprietatile lor.

Cartofii sunt in mod normal o mancare consistenta. Insa ai remarcat ca, de multe ori, dupa ce ai mancat cartofi prajiti te simti "cu burta plina", pentru ca la scurt timp dupa aceea sa simti nevoia sa mai mananci ceva? Cartofii prajiti sunt bogati in grasimi trans si in sare, iar acestea "debusoleaza" hormonii din stomac si ii fac sa dea o senzatie de satietate de scurta durata. Pentru ca foamea sa va fie cu adevarat potolita, consumati cartofii fierti; veti lua, astfel, din ei mai multe vitamine si fibre, consumand chiar mai putine calorii.

Sucul proaspat de fructe este foarte sanatos, insa el poate provoca foame. Motivul? Din el lipseste fix acea parte din fructe care le face satioase: fibra. Alternativa sanatoasa este sa consumati apa cu bucati de fructe.

Iaurtul degresat este considerat un aliment sanatos, insa nu este chiar atat de hranitor si iti poate spori senzatia de foame. Decat sa mananci 2-3 iaurturi degresate, mai bine cumperi un iaurt grecesc sau un sortiment cu destule proteine pentru a te satura.

Cand vine vorba de oua, multi prefera sa consume doar albusurile, pentru ca asa au aflat ca este mai sanatos. Totusi, pentru a te simti cu adevarat hranit, galbenusul este esential. Acesta este bogat in grasimi care te vor face sa te simti satul pentru mai mult timp si vei avea timp sa asimilezi toate elementele nutritive dintr-un ou. Decat o omleta din trei albusuri de ou, mai bine mananci un ou intreg si nu vei mai simti ore bune senzatia de foame.

Guma de mestecat este preferata de multi atunci cand vor sa isi pacaleasca mintea si sa alunge foamea. Efectul, insa, este exact invers, deoarece sucul gastric se activeaza si incepe sa "roada" in gol. In loc sa mesteci guma cand ai chef de rontait, incearca o gustare din nuci, seminte sau migdale.

Merele sunt, fara indoiala, o gustare foarte sanatoasa, ca orice fruct. Sunt zemoase si satioase, insa vor tine foamea la distanta doar pentru scurt timp. Pentru un efect sporit, combina-le cu nuci, spre exemplu, pentru un aport ridicat de proteine, si te vei simti cu adevarat hranit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare