Pentru ca in perioada Postului Craciunului in care ne aflam organismul sa nu aiba de suferit, dieta de post trebuie sa contina o serie de alimente echilibrate.
Astfel, nutritionistii recomanda credinciosilor sa consume cereale integrale : grau, orez, porumb, secara. De asemenea, meniul de post este bine sa mai contina alimente bogate in proteine: spanac, cartofi, linte, mazare , susan, dovleac, conopida , naut, nuci, alune etc. Recomandate sunt si produsele din soia precum pateul de soia, tofu si laptele de soia.
Si diabeticii pot tine post
In functie de tipul de tratament pe care il urmeaza fiecare bolnav, se poate adapta si meniul de post. Astfel, in cazul unor persoane insulino-dependente, se recomanda atentie mare la cantitatea de glucide. In schimb, pentru bolnavii carora nu li se administreaza insulina, postul este asemanator unei diete zilnice. Acestia trebuie sa tina cont de continutul de lipide , si nu de cel de glucide.
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca dupa finalizarea perioadei de post nu trebuie facute abuzuri. In caz contrar, atat consumul cat si combinarea unor alimente bogate in lipide va vor provoca mari probleme gastrointestinale.
Astfel, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa preveniti indigestiile:
- Este bine ca mesele sa fie servite la distanta de cel putin o ora intre ele.
- Pentru inceput alegeti numai alimente usoare, fara grasimi.
- Se vor evita bauturile carbogazoase si dulci.
- Nu consumati in exces mancaruri foarte condimentate.