Dieta si nutritie

#junk food #fast-food #nutritionist #mihaela bilic

Poti slabi cu fast-food si junk-food? Raspunsul nutritionistului Mihaela Bilic

Mancarurile de tip fast-food si junk-food sunt apreciate de toata lumea, dar si blamate in acelasi timp. Cand vorbim de o dieta, primul impuls este sa renuntam la aceste alimente, care sunt extrem de calorice. Se poate clabi insa mancand fast-food sau junk-food? Iata ce spune medicul nutritionist Mihaela Bilic.

 

“Putem slabi cu fast-food si junk-food!

Traim intr-o lume care are tendinta sa diabolizeze mancarea la modul general, uitand ca totul este o chestiune de cantitate! Nutritionistii au creat iluzia ca se poate slabi doar cu alimente degresate, triste si fara gust, in vreme ce pizza, cartofi prajiti, merdenelele si prajiturile au fost trecute pe lista neagra. Nimeni nu a avut curajul sa se erijeze in aparatorul produselor grase si dulci, lumea te trateaza in continuare de inconstient sau nebun daca mananci slanina cu paine. Cand medicina a ridicat pe un piedestal hrana dietetica, mass-media a intrat si ea in hora si a amplificat stirea: industria alimentara ne imbolnaveste, produsele fast-food sunt otravitoare, iar necazurile si bolile de care suferim sunt toate datorate mancarii-mancarea nesanatoasa, fireste!

Oare putem slabi doar cu piept de pui la gratar si salata verde?! Sa fie fastfood-ul un loc al pierzaniei, unde te ingrasi doar pentru ca ai intrat? Va propun sa analizati 2 experiente medicali-mediatice diferite si sa trageti singuri concluziile. Pe deoparte este vorba de Morgan Spurlock, care a facut in anul 2004 celebru film numit “Super Size Me”. Spun “celebru” pentru ca a fost iubit deopotriva de presa si de lumea medicala, nici ca se putea un documentar mai bun care sa acuze lanturile de fast-food ca au transformat americanii in obezi.

Care era experienta propusa de Morgan Spurlok? Timp de o luna sa manance 3 mese/zi compuse exclusiv din produse tip fast-food (hamburger, cartofi prajiti, sucuri si inghetata), totul in varianta Super Size (XXL). Si sa faca sub 5000 de pasi/zi- cu alte cuvinte miscare putina si mancare multa, cu grasime si zahar din belsug!

Filmul este voit dramatic, ne sunt aratati doctori care il implora sa renunte la experiment, in timp ce Morgan se indoapa pentru binele stiintei...si al celebritatii. Dupa o luna de calvar se demonstreaza ceea ce era de demonstrat: Morgan s-a ingrasat cu 11 kg iar nivelul de colesterol, trigliceride, acid uric este crescut alarmant, la fel si enzimele hepatice si glicemia. Insa faptul ca a produs un film care face turul planetei si denunta efectele nocive ale fast-foodului ii creaza suficienta satisfactie. Paradox sau nu, 10 ani mai tarziu autorul filmului isi deschide un fast-food numit Holy Chicken - pentru ca, nu-i asa, snitelul de pui e sanatos.

Cativa ani mai tarziu dr. Mark Haub, profesor de nutritie la Universitatea din Kansas, propune un experiment pe cat de asemanator, pe atat de diferit ca rezultate. Culmea este ca Mark era usor supraponderal cand a inceput experienta, cantarea 91 kg, avea o compozitie corporala cu 33% grasime si urma o dieta sanatoasa, bazata pe proteine slabe, cereale integrale, legume si fructe, fara fast-food sau dulciuri. Si cu toate astea nu slabea

Pe proprie raspundere (nutritionist fiind), el decide sa manance timp de 10 saptamani exclusiv produse Junk-food (chips-uri, biscuiti, gogosi si orice produse pline de zahar si grasime). Insa atentie, toate produsele consumate intr-o zi nu depaseau valoarea de 1800 calorii, indiferent de numarul de mese sau ora la care erau mancate.

Rezultatul? Dupa 10 saptamani de regim junk-food Mark a slabit 12 kg, iar cantitatea de grasime din organism a scazut la 25%. Cel mai surprinzator a fost ca nivelul trigliceridelor a scazut cu 40%, colesterolul “rau” s-a redus cu 20%, iar colesterolul “bun” a crescut cu 20%. Intrebat cum isi explica acest fenomen, Mark Haub si-a recunoscut stupefactia: nici el nu credea ca asta e posibil, insa este obligat sa constate ca mancarea “nesanatoasa” l-a facut sa fie mai sanatos.

In ciuda beneficiilor pe care le-a obtinut, Mark nu a folosit acest experiment ca sa incurajeze consumul de produse Junk-food, ci sa demonstreze ca nu exista mancare sanatoasa si nesanatoasa, totul tine de cantitate. Diferenta de rezultate dintre cele 2 “regimuri” o face numarul total de calorii: 5000cal/zi pentru Morgan Spurlok si 1800cal/zi pentru Mark Haub.

Ani la rand am crezut ca nu putem slabi decat cu diete atent elaborate de nutritionisti, in loc sa avem in vedere sa mancam putin-indiferent daca asta inseamna sarmale sau pizza. La polul opus si din mancare sanatoasa ne ingrasam cu succes, daca mancam prea mult.

Concluzia pentru analizele de singe este simpla: slabitul, indiferent de metoda prin care il obtinem, amelioreaza functionarea organismului si imbunatateste starea de sanatate. Cat despre concluzia legata de reteta/meniul cel mai potrivit pentru slabit, va las pe voi sa decideti.

Un lucru este de subliniat in toata aceasta poveste: cercetati cu atentie si aprofundati orice informatie, documentar sau stire va este prezentata. Nu-i lasati pe altii sa scoata lucrurile din context si sa traga concluzii pentru voi, ceea ce face valva in mass-media nu este intotdeauna argumentat stiintific...iar studiile medicale nu prea ajung in presa”, a scris Mihela Bilic pe Facebook!

 

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare