Dieta si nutritie

#baut apa # apa statuta # pahar de apa #apa plata #apa robinet #apa potabila #hidratare #apa

Poti bea apa care a stat in pahar peste noapte?

Cu totii am baut apa ramasa in pahar de aseara pe masa de langa pat sau in masina, fara sa ne intrebam daca acesta mai este sau nu buna de baut.

Din cauza faptului ca organismul se deshidarteaza peste noapte, este ceva normal sa te trezesti insetat. Intrebarea este - ar trebui sau nu sa bei paharul lasat pe noptiera de aseara?

Dormi cu geamul deschis?

Daca da, probabil stii ca apa ramasa peste noapte in pahar nu mai este igienica. Praful, reziduurile si chiar tantarii o pot contamina peste noapte, lasand urme nesanatoase pe suprafata acesteia. Chiar si un recipient inchis, cum ar fi o sticla, poate crea probleme. Pielea noastra este acoperita cu transpiratie, praf, celule moarte si secretii nazale si, in momentul in care am pus sticla la gura, acestea pot contamina apa din sticla.

Mai mult, saliva noastra transporta bacterii care, daca au la dipozitie cateva ore se pot inmulti, contamanind apa. Daca ai pus sticla la gura, fie consumi toata apa, fie arunci restul.

Poti sa te imbolnavesti de la un pahar cu apa care a stat peste noapte?

Daca este vorba despre propriile bacterii este putin probabil sa te imbolnavesti. Insa nu poti avea aceasta garantie. Multi dintre noi sorbim insetati din pahare, cani sau sticle fara sa ne imbolnavim, dar nu este deloc recomandat sa imparti sticla cu altcineva. Evita sa folosesti aceelasi recipient folosit de o persoana cu un sistem imunitar slabit, pacienti cu transplant, persoane care fac chimioterapie sau cele care au HIV.

Nu conteaza daca este apa imbuteliata sau de la robinet

Faptul ca apa imbuteliata este mai curata decat cea de la robinet este un mit nefondat. Ambele tipuri de apa trebuie sa indeplineasca standardele stricte de igiena, si mai bine de 25% din apa imbuteliata este obtinuta din alimentarea cu apa de la robinet.

Unde ar fi prudent sa lasi apa pentru perioade lungi de timp?

Apa ramasa in masina, la soare, se incalzeste si devine mediul perfect de reproducere pentru bacterii, mai ales daca ai baut deja din ea. Asezarea sticlei sub scaun poate reduce putin caldura, dar nu va opri dezvoltarea si inmultirea bacteriilor.

Mai mult, unele sticle de plastic constin BPA sau substante chimice similare, care pot ajunge in apa, mai ales atunci cand sticlele sunt expuse la lumina soarelui. Exista studii care sugereaza ca BPA ar putea genera probleme de sanatate care afecteaza creierul si comportamentul. Utilizarea unei sticle fara BPA ar putea elimina aceasta problema, dar nu si crestere bacteriilor. Problema poate fi si mai grava daca folosesti o sticla metalica care se incalzeste si mai repede, incurajand inmultirea germenilor.

Concluzie

Hidratarea este esentiala pentru sanatate si este important sa recunoastem din timp semnele deshidratarii. Medicii recomanda sa evitam sa punem sticla la gura cand bem apa si, pur si simplu, sa turnam apa intr-o cana sau direct in gura, evitand contactul cu gura sticlei. Pentru siguranta, evitati sa beti apa din sticlele care au stat la soare sau au data de expirare depasita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului