Dieta si nutritie

#suc #fructe #legume #gastrita #ulcer

Pericolele din sucurile de fructe si legume

Sucurile proaspete de fructe sau legume sunt excelente pentru organismul nostru, sunt pline de vitamine, ne intaresc sistemul imunitar si ne feresc de o serie de boli si afectiuni. Totusi, consumate in exces sau pe fondul unor probleme de sanatate deja existente, sucurile naturale pot provoca diverse neplaceri.


Spre exemplu, sucurile naturale de lamaie, portocala, mere, coacaze si afine sunt contraindicate persoanelor care sufera de ulcer, gastrita sau probleme ale pancreasului. Aceste sucuri contin multi compusi organici care cresc aciditatea gastrica, provoaca arsuri ale stomacului dar si atacuri de durere.


De asemenea, sucul de struguri este restrictionat persoanelor care sufera de diabet zaharat pentru ca acesta contine o cantitate mare de glucoza.


Iata proprietatile nutritionale ale celor mai sanatoase sucuri de legume si fructe si situatiile in care trebuie sa te feresti de acestea:


Sucul de morcov


Sucul proaspat de morcov este considerat regele sucurilor de legume. Acesta contine mult beta-caroten, vitamina B, potasiu, calciu si alte substante minerale. Toate acestea fac sucul de morcov sa fie foarte sanatos, mai ales pentru copii, pentru persoanele cu o imunitate scazuta dar si pentru cei care sufera de probleme ale pielii.


Beta–carotenul este foarte bun pentru vedere, imbunatatind mai ales vederea de noapte.


Este bine de stiu faptul ca nu este recomandat sa bei prea mult suc de morcovi deoarece excesul de beta-caroten poate da pielii tale o nuanta portocalie. Un pahar de suc pe zi este mai mult decat suficient.


Atentie! Sucul de morcov este contraindicat in caz de ulcer peptic sau diaree acuta.


Sucul rosii


Sucul de tomate reduce riscul de cancer si este foarte benefic femeilor insarcinate, dar si celor care alapteaza. Acesta este sarac in calorii, astfel poate fi baut chiar si de persoanele care au probleme cu kilogramele in plus.
Sucul de rosii se bea cu aproximativ 30 de minute inainte de masa deoarece pregateste stomacul si intestinele pentru o mai buna digestie alimentara.


Anumite persoane au obiceiul de a adauga sare in sucul de rosi, dar din pacate acest lucru reduce din calitatile terapeutice ale sucului. Pentru un plus de aroma, este indicat sa se adauge frunze proaspete de patrunjel (tocate marunt) .


Sucul de rosii este contraindicat in caz de gastrita, ulcer, pancreatita si colecistita acuta.


Sucul de mere

Marul este bogat in vitaminele C si P, dar are si o cantitate mare de potasiu, calciu, saruri de fier, cupru, mangan si zinc. Sucul de mere este foarte benefic persoanelor care sufera ateroscleroza, probleme ale ficatului, boli de rinichi sau ale vezicii urinare.


Pectina din sucul de mere normalizeaza activitatea intestinelor, iar continutul ridicat de compusi organici si zahar contribuie la refacerea rapida dupa depunerea unor activitati fizice solicitante.


Se poate bea suc de mere zilnic, in cantitati de cel mult 1 litru, fara niciun fel de problema.


Totusi, acesta este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita, ulcer peptic si pancreatita acuta.


Sucul de struguri


Sucul de struguri contine cantitati semnificative de zahar si potasiu si se recomanda in stari de epuizare nervoasa si insuficienta circulatorie periferica. Totodata, acesta poate reduce riscul de boli de inima, poate scade nivelul colesterolului si al presiunii arteriale.


Sucul de struguri are efecte diuretice si laxative si nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet, obezitate, ulcer peptic si stari inflamatorii ale plamanilor.


Sucurile de citrice


Bogate in vitamina C si potasiu, sucurile de citrice intaresc sistemul imunitar, stimuleaza vitalitatea si energia, indeparteaza oboseala si curata sangele de toxine. Sucul de citrice este foarte util in prevenirea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale si a cancerului.


Totusi, persoanele care sufera de ulcer gastric, gastrita cronica sau pancreatita nu au voie sa consume sucuri de citrice.


Sucul de rodie


Sucul de antiseptice .


Este recomandat ca sucul de rodie sa fie diluat cu apa deoarece contine foarte multi acizi care pot produce iritatii ale mucoasei gastrice si care pot provoca distrugerea smaltului dintilor.


Sucul proaspat de rodie este contraindicat in gastrita cu aciditate mare, ulcer peptic si pancreatita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului