Dieta si nutritie

#bulimie #anorexie #alimentatie #mancare #obsesie #ortorexia

Obsedat dupa mancarea sanatoasa?

La prima impresie poate ai spune: „Dar ce este asa rau in a verifica alimentele pe care le mananc?” . Problema este insa extrem de spinoasa, pentru ca se aduce de fapt in discutie modul obsesiv in care anumite persoane isi controleaza felul in care mananca.

Obsesia pentru mancarea sanatoasa sau ortorexia („orthos” care inseamna corect si „orexis” – apetit) nu se refera la cantitatea de hrana ingerata, ci la atitudinea vis-a-vis de alegerea acestei hrane si a organizarii meselor. Specialistii inca nu au cazut de acord asupra definitiei acestei tulburari deoarece inca mai fac cercetari.

Ce este ortorexia?

Ortorexia vizeaza comportamentul pe care-l adopta o persoana cand vine vorba de alegerea alimentelor. Aceasta tulburare se manifesta prin cautarea permanenta a alimentelor considerate a fi „perfecte” pentru organism si prin planificarea meselor pe mai multe zile. Termenul „ortorexie” a fost dat de catre medicul Steve Bratman, in 1997.

La fel ca si bulimia sau anorexia, ortorexia intra in categoria tulburarilor de conduita alimentara. In ciuda faptului ca a fost considerata o tulburare alimentara, aceasta nu a intrat in categoria bolilor, pentru ca nu s-a efectuat nicio cercetare care sa o codifice in CIM (Clasificarea internationala a maladiilor).

Cum se manifesta un ortorexic?

O persoana ortorexica dezvolta o grija profunda pentru alimentatia bazata pe produse neprocesate.  Aceasta nu va consuma mancaruri grase, alimente modificate genetic sau despre care se spune ca ar putea fi daunatoare pentru sanatate. Pe de alta parte, persoana ortorexica va elimina complet din alimentatia sa produsele industrializate si va petrece mult timp in a-si planifica alimentatia.

Meniul alimentar este stabilit cu mult timp inainte, orele de masa vor fi respectate fara derogari, iar obiceiurile alimentare vor fi din ce in ce mai constranse. O persoana ortorexica stie toate tabelele nutritionale ale alimentelor, stie cate grasimi saturate si nesaturate au, cate proteine si calorii contin alimentele pe care le au in frigider. Daca mananca un aliment care nu este trecut pe lista pe care o urmeaza cu sfintenie, se confrunta imediat cu dureri de cap si senzatii de voma.

Din pacate, in timp aceste masuri riguroase ajung sa dauneze vietii sociale, relatiilor interpersonale si altor interese manifestate de cei din jur.

Testul lui Bratman

Pentru a-ti da seama daca suferi sau nu de ortorexie iti poti face testul conceput chiar de medicul Steve Bratman. Afla rezultatul raspunzand la urmatoarele intrebari:

  • Te gandesti mai mult de 3 ore pe zi la regimul alimentar?
  • Iti planifici mesele cu cateva zile inainte?
  • Valoarea nutritionala a preparatelor este mai importanta decat placerea de a le degusta?
  • Calitatea vietii este deteriorata in momentul in care calitatea hranei este indoielnica?
  • Ai devenit recent mai exigent/a cu tine insuti?
  • Ai renuntat la alimente care iti placeau in favoarea unor alimente asa zise „sanatoase”?
  • Regimul tau alimentar iti afecteaza iesirile in oras, te-a indepartat de prieteni si familie?
  • Simti un sentiment de vina in momentul in care te indepartezi usor de regim?

Daca ai raspuns DA la 4 intrebari din cele de mai sus, ar trebuie sa ai o atitudine usor mai relaxata in ceea ce priveste alimentatia.

Daca insa ai raspuns DA la toate intrebarile inseamna ca ai facut o obsesia pentru modul de a manca si ai nevoie de un ajutor specializat din partea psihologilor si nutritionistilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare