Dieta si nutritie

#dureri articulare #artrita #alimentatie

O alimentatie corecta te poate scapa de durerile articulare

Durerile articulare pot avea cauze multiple, de la accidentari in urma unor activitati sportive sau a unor miscari gresite, pana la artrita. Duererile osoase si cele ale incheieturilor pot dauna calitatii vietii, insa sunt studii care au aratat ca anumite alimente si condimente functioneaza ca remedii naturale si le pot alina sau chiar alunga.

Ti-am pregatit o lista cu alimentele care te scapa de dureri si inflamatii, iti intaresc oasele si, per total, iti vor face viata mai buna si mai frumoasa.

Fructele, in general, sunt bogate in vitamine esentiale pentru organism si pentru sistemul imunitar. Ciresele, strugurii si citricele, dintre toate, sunt extrem de benefice pentru cei care sufera de dureri articulare si osoase. Strugurii, si in special semintele lor, contin un complex numit proantocianidina, cre reduce inflamatia si durerile de incheieturi. Citricele sunt foarte bogate in vitamina C, care ajuta la prevenirea artritei inflamatorii si a durerilor articulare. Ciresele, in special sucul neindulcit, s-au dovedit eficiente pentru persoanele care sufera de osteoartrita; un studiu realizat pe femei diagnosticate cu aceasta afectiune a aratat ca, dupa ce au consumat regulat suc de cirese timp de 3 saptamani, subiectii au inregistrat o scadere semnificativa a nivelului markerilor inflamatori si au raportat o diminuare a durerilor.

Legumele sunt sanatate curata, iar spanacul, broccoli, soia si fasolea rosie, in special, sunt remedii excelente pentru cei cu probleme reumatice. Spanacul este bogat in antioxidanti si contine kaempferol, un compus eficient in reducerea inflamatiilor, a durerilor si care incetineste evolutia osteoartritei. Broccoli contine sulforaphane, care combate durerile articulare si contribuie la diminuarea simptomelor artritei reumatoide. Soia este bogata in proteine si fibre si contine acizi grasi omega-3, care sunt excelenti in ameliorarea crizelor reumatice. Fasolea rosie este foarte bogata in fibre, care ajuta la scaderea nivelului proteinei C-reactive, dar si in proteine, acid folic, fier, magneziu si potasiu, esentiale pentru consolidarea sistemului imunitar.

Anumite condimente au rol anti-inflamator si antioxidant si sunt "arme" foarte eficiente in lupta cu durerile articulare. Evident, ele pot fi folosite in preparatele preferate, insa cea mai mare eficienta o au sub forma de infuzie si consumate ca bauturi reci sa calde. Sofranul sau turmericul actioneaza ca agenti anti-inflamatori, ghimbirul de asemenea, iar usturoiul face adevarate minuni in combaterea simptomelor artritei si in prevenirea acestei afectiuni.

Ceaiul verde are proprietati antioxidante si accelereaza metabolismul, insa contine si polifenoli anti-inflamatori si care ajuta la diminuarea durerilor.

Pe lista alimentelor cu rol anti-inflamator se mai afla pestele si uleiul de peste (somon, ton etc), datorita acizilor grasi omega-3 si continutului ridicat de vitamina D, painea si pastele din cereale integrale, lactatele si branzeturile cu continut scazut de grasimi (bogate in calciu si vitamina D), nucile, fisticul si migdalele (bogate in calciu, magneziu, vitamina E, proteine).

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare