Dieta si nutritie

#sange #dulciuri #glicemie #zahar #glucoza #glucoza sange

Nivelul glucozei din sange, vinovat de pofta de dulce

Ti se intampla adesea sa simti nevoia disperata sa consumi dulciuri? Un studiu recent a demonstrat ca daca nivelul de glucoza din sange este scazut, nevoia de a consuma alimente dulci creste vertiginos, iar senzatia este amplificata in cazul persoanelor supraponderale sau chiar obeze.

Mai exact, nivelul scazut de glucoza, actioneaza puternic la nivelul creierului si creaza o serie de conexiuni care impiedica auto-controlul organismului. Astfel, chiar si o persoana cu o vointa puternica, poate avea de suferit daca nu a consumat o cantitate suficienta de carbohidrati . Astfel, poate aparea dorinta de a fuma, de a consuma dulciuri si alimente calorice ( cartofi prajiti, pizza, chipsuri etc).

Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest fenomen apare ca urmare a cererii mari de glucoza a creierului, ingredient pe care este folosit pe post de "combustibil" pentru energie.

In mod obisnuit,glucoza poate fi obtinuta prin consumul regulat de carbohidrati. Alimentele care contin carbohidrati buni sunt: orezul brun, fructele si legumele proaspete, fasolea si painea integrala. Pe de cealalta parte, carbohidratii rai sunt: zaharul alb, biscuitii, prajiturile, omchetata, chipsurile etc. Adica, alimentele pe care avem tendinta sa le consumam atunci cand ne este pofta de "ceva bun".

Este destul de dificil sa te abtii de la consumul de dulciuri, insa nutritionistii sunt de parere ca exista un truc foarte eficient care te va ajuta sa faci acest lucru: nu cumpara dulciuri. Este evident ca atunci cand ai dulciurile la indemana, esti tentata sa le si consumi. Cel mai bine este sa tai raul de la radacina si sa eviti prezenta deserturilor in casa ta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare