Dieta si nutritie

# retete macris # beneficii macris #macris

Motive sa consumi MACRIS, “ruda” mai putin cunoscuta a steviei

 

Toata lumea a consumat macar o data spanac, loboda, stevie, leurda, dar mult mai putini au auzit sau au mancat vreodata macris, o planta comestibila cu beneficii uluitoare pentru sanatate, ce poate fi consumata cruda sau gatita.

Macrisul este o planta perena, ce creste spontan, asemenea steviei, in special in zonele de deal si de munte. O cultura de macris nu necesita lucrari speciale de intretinere, planta rasarind in acelasi loc, in fiecare primavara, din radacina puternica ce se formeaza sub pamant.

Are un gust acrisor, placut, poate usor astringent pentru unii si este o planta excelenta pentru a acri ciorbele, daca nu doriti sa folositi alte metode. Cel mai frecvent intalnit este macrisul marunt, numit si "mica planta de otet", datorita gustului sau acru pronuntat.

Beneficiile macrisului pentru organism

Macrisul are efecte terapeutice, antiseptice si antiinflamatoare.

Cu un continut bogat de fibre, cu foarte putine calorii si grasimi, dar cu o cantitate semnificativa de vitamine (A, B6, C) si nutrienti precum fier, potasiu, calciu si magneziu, macrisul este ideal pentru a fi consumat in cure de slabire si diete prescrise de medici.

Are efecte benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale si a sanatatii inimii, a sistemului osos si a celui imunitar; datorita continutului ridicat de vitamina C, este un puternic antioxidant si un stimulator al celulelor imunitare. Vitamina A are un rol esential in sanatatea pielii si a ochilor, iar vitamina B6 ajuta organismul sa asimileze proteinele. Flavonoizii, antocianii si polifenolii din compozitia sa previn imbatranirea si previn formarea de radicali liberi.

Consumul de macris previne anemia, datorita continutului ridicat de fier, dar si problemele tractului urinar, prevenind si ajutand in tratamentul pietrelor la rinichi.

Totodata, aceasta planta-minune este eficienta in tratarea alergiilor, a astmului, a gripei si a bronsitei, iar continutul ridicat de iod o face un excelent adjuvant impotriva problemelor provocate de disfunctiile glandei tiroide.

Macrisul este mult mai bogat in acid oxalic (5,27%) decat stevia (2,77%), spanacul (3,6%) si loboda (3,2%). Acidul crizofalic ii confera o calitate de laxativ natural.

Cele mai gustoase retete cu macris

Din si cu macris se prepara supe, salate, sosuri, condumente, medicamente si gemuri. Frunzele se pot consuma crude sau gatite ori pot fi introduse in smoothie-uri.

Supa de macris se prepara extrem de simplu

Ai nevoie de 150 gr macris, 2 morcovi, o ceapa, un catel de usturoi, ulei de masline, sare si piper. Legumele se curata, se spala si se fierb ca pentru orice ciorba, daca doriti puteti cali in prealabil ceapa si morcovul. Macrsul se fierbe seeparat, timp de 10 minute, cu putina sare, si abia apoi se strecoara, se toaca si se adauga in oala alturi de celelalte legume, adaugand sare si piper dupa gust.

Salata de macris, un adevarat medicament

Spalati, tocati si amestecati intr-un bol 100 gr macris, zece frunze de leurda, o jumatate de ardei gras, zeama de lamaie dupa gust, sare, piper, ulei de masline. Salata se poate consuma simpla sau ca garnitura la o friptura.

Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare