Dieta si nutritie

# grasime animala # grasime vegetala # consum grasime #grasime

Mihaela Bilic: “Grasimea vegetala ingrasa mai tare decat grasimea animala”

Grasime animala sau grasime vegetala? Este intrebarea care se afla pe buzele multor persoane. Desi multe persoane sustin ca grasimea vegetala este mai buna pentru organismul uman, cercetaarile au aratat exact contrariu. Grasimea animala este mai usor procesata de organism si eliminata astfel incat ajuta atat in procesul de slabire cat si in cel de mentinere. Cum este posibil? Ne explica medicul nutritionist, Mihaela Bilic!

 

“Stiti intrebarea capcana ‘ce cantareste mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene’? La prima vedere suntem tentati sa spunem ca plumbul e mai greu, desi ele sunt egale. Ca sa fac o paralela cu nutritia, putem spune ca un gram de grasime are tot 9 calorii, indiferent daca provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de masline, grasime de peste, unt sau untura. Aportul caloric este identic, insa efectele asupra siluetei sunt diferite!

Kilogramele in plus sunt rezultatul multiplicarii celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin in special din grasime si/sau zahar. Cercetarile recente arata ca acizii grasi din alimente au efecte diferite in stimularea adipogenezei (productia de adipocite).

‼️ARA (acidul arahidonic), grasime din seria Omega 6 prezent in uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decat grasimile din seria Omega 3 (uleiul de peste). Cand vine vorba de stimularea ingrasarii, ARA se dovedeste mai puternic decat acizii grasi saturati (din unt si slanina) sau mononesaturati (din uleiul de masline).

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent in galbenusul de ou si pestele gras, are efect anti-adipogenic.

Daca pana acum se considera ca o calorie este tot o calorie, indiferent daca provine din salata verde sau cascaval, acum stim ca unele calorii ingrasa mai tare. “Nicio masa fara peste!”...daca aveati nevoie de vreo incurajare.”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare